Suomi lähettää lisää tukea Ukrainalle – luotisuojaliivejä, kypäriä ja kaksi ensihoitoasemaa

Suomi lähettää Ukrainaan 2000 kappaletta luotisuojaliivejä ja 2000 komposiittikypärää. (Kuvituskuva Fotolia)

Myös Suomelta ostetut kenttätykit ja niiden ampumatarvikkeet saivat jälleenvientiluvan Ukrainaan.

UKRAINA Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on valtioneuvoston esityksestä päättänyt, että Suomi lisää apuaan Ukrainalle ja toimittaa maan avuksi myös sotilaallisia suojavälineitä. Tuki myönnetään kansainvälistä avun antamista ja vastaanottamista koskevan lain puitteissa. Tuesta vastaava viranomainen on puolustusministeriö.

Suomi lähettää Ukrainaan 2000 kappaletta luotisuojaliivejä ja 2000 komposiittikypärää, 100 kappaletta paareja sekä kaksi ensihoitoaseman varustusta. Valtioneuvosto on myös myöntänyt Virolle Suomelta ostettujen kenttätykkien ja niiden ampumatarvikkeiden jälleenvientiluvan Ukrainaan.

Suomi tukee EU:n korkean edustajan aloitetta Euroopan rauhanrahaston käyttämisestä Ukrainan avustamiseen myös aseellisen materiaalin osalta. Lisäksi Suomi lähettää Ukrainaan alkuviikosta humanitaarista materiaaliapua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Apu sisältää muun muassa puolijoukkuetelttoja ja terveydenhuollon suojavälineitä. Materiaaliapua kootaan ja toimitetaan lisää tulevina viikkoina. Tuesta vastaava viranomainen on sisäministeriö ja tukea koordinoi Ukrainan pyynnön vastaanottanut Euroopan hätäavun koordinaatiokeskus. Pyyntöön on vastannut usea EU-jäsenmaa.

Suomi on jo aiemmin helmikuussa päättänyt myöntää Ukrainalle uutta rahallista tukea yhteensä 14 miljoonaa euroa. Tästä 8,2 miljoonaa euroa on humanitaarista apua ja 5,8 miljoonaa euroa kehitysyhteistyövaroja. Tämän lisätuen myötä Suomen tuki Ukrainalle vuosina 2014–2022 on noin 85 miljoonaa euroa.

Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet. Suomi tukee vahvasti Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia, itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta. Venäjän sotatoimet ovat aiheuttaneet laajan humanitaarisen hätätilan Ukrainassa.

Lue myös: Ukrainan presidentti ei lähde Valko-Venäjälle – ”Neuvottelemme vain maassa, josta ohjukset eivät lennä”

Kommentoi Facebookissa