Ukrainan presidentti ei lähde Valko-Venäjälle – ”Neuvottelemme vain maassa, josta ohjukset eivät lennä”

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on noussut kansallissankariksi rauhallisten esiintymistensä johdosta. (Kuvakaappaus Youtube)

Taisteluja venäläisiä sotilaita vastaan käydään Ukrainassa jo kaupunkien kaduilla.

UKRAINA Venäjän hyökkäys Ukrainassa jatkuu, ja sotilaat ovat Harkovan kaupungissa päässeet murtautumaan puolustuslinjan läpi. Asian vahvistaa Harkovan aluehallintojohtaja Oleg Sinegubov, joka on myös pyytänyt kaupunkilaisia pysyttelemään sisätiloissa.

Aiemmin on uutisoitu venäläisjoukkojen räjäyttäneen kaasuputken Harkovassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupungin kaduilla on nähty Venäjän armeijan ajoneuvoja, ja kuvia sotilasajoneuvoista on myös Ukrainan hallinnon julkaisemalla videolla.

Ukrainan pääkaupunki Kiova on toistaiseksi edelleen maan puolustusvoimien hallinnassa, vaikka kaupungissa on käyty taisteluja venäläisiä vastaan. Myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kerrotaan olevan kaupungissa.

Zelenskyi on esittänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinille neuvotteluita, mutta kieltäytynyt lähtemästä Valko-Venäjälle, jota Zelenskyi kutsuu Venäjän rikoskumppaniksi. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan myös Valko-Venäjän kautta. Venäjä on esittänyt neuvottelupaikaksi Homelin kaupunkia.

– Varsova, Bratislava, Budapest, Istanbul, Baku. Olemme ehdottaneet näitä kaikkia, uutistoimisto AFP raportoi Zelenskyin sanoneen.

Ukraina kertoi aamulla tuhonneensa ohjuksen, joka oli ammuttu Valko-Venäjältä, ja Zelenskyi sanoi olevan valmis neuvotteluihin, mutta vain maassa, josta ohjukset eivät lennä. Venäjä ei ollut myöskään keskeyttämässä sotatoimia mahdollisten neuvotteluiden ajaksi.

Myöhemmin kerrottiin, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ja Zelenskyi ovat sopineet tapaamisen järjestämisestä Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla, ajankohta on ilmeisesti maanantaiaamu.

Presidentti Zelenskyi on kansainvälisessä mediassa noussut lähes kansallissankariksi. Hän muun muassa kieltäytyi Yhdysvaltain tarjoamasta kuljetuksesta turvaan.

– Taistelut ovat täällä. Tarvitsen ammuksia, en kyytiä, brittilähteet kertovat Zelenskyin vastanneen.

  • EDIT 17.45: Lisätty tieto neuvotteluista

Lue myös: Yksi suomalainen on onnistunut pysäyttämään Putinin – Venäjä uskoo tunnetusti vain voimaan

Kommentoi Facebookissa