Suomi mukana erikoisjoukkojen harjoituksessa Itämerellä – ”On tapahtunut matkustaja-aluksen kaappaus”

Harjoitus on osa Euroopan unionin sisäisen turvallisuuden viranomaisten ATLAS-erikoisjoukkoyhteistyötä.

Harjoitus on osa Euroopan unionin sisäisen turvallisuuden viranomaisten ATLAS-erikoisjoukkoyhteistyötä. (Kuva Raja)

Karhuryhmä ja rajavartiolaitos osallistuvat kansainvälisten erikoisjoukkojen yhteistyöharjoitukseen.

ERIKOISJOUKOT Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikkö sekä Suomenlahden merivartiosto osallistuvat Itämerellä järjestettävään harjoitukseen tällä viikolla. Merellinen ATLAS-harjoitus SEAL2021 järjestetään eteläisellä Itämerellä 21.–25.6.2021.

Harjoitus on osa Euroopan unionin sisäisen turvallisuuden viranomaisten ATLAS-erikoisjoukkoyhteistyötä. Harjoituksen tavoitteena on testata ja harjoituttaa toimintamallia merellisessä erityistilanteessa. Yhteensä harjoituksessa on noin 50 suomalaista mukana.

– Harjoitusskenaariossa eteläisellä Itämerellä on tapahtunut matkustaja-aluksen kaappaus. Tässä harjoituksessa erityisenä tavoitteena on testata toimintamallia liikkuvassa kansainvälisessä tilanteessa, jossa tukeudutaan vartiolaivoihin. Suomella on harjoituksessa mukana Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön lisäksi Rajavartiolaitoksen helikopteri- ja erikoisvenekalustoa sekä vartiolaiva Turva ja Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkueiden operaattoreita, toteaa komisario Mikko Minkkinen poliisin valmiusyksiköstä.

Harjoitusskenaariossa eteläisellä Itämerellä on tapahtunut matkustaja-aluksen kaappaus.
Harjoitusskenaariossa eteläisellä Itämerellä on tapahtunut matkustaja-aluksen kaappaus. (Kuva Poliisi)

Harjoitukseen osallistuvat ATLAS Naval Expert Groupin jäsenmaat ja maiden erikoisyksiköt. Harjoituksen johtaa Saksan GSG9. Muut osallistujat ovat Tanska, Alankomaat, Belgia, Ruotsi sekä Suomi.

– Isot kansainväliset yhteistoimintaharjoitukset toimivat hyvänä valmiusyksikkö Karhun suorituskyvyn tason mittarina muihin maihin verrattuna. Kansainvälisiin harjoituksiin osallistumalla pysymme mukana eurooppalaisen erikoisyksikkötoiminnan kehityksessä ja ylläpidämme yhteistyösuhteita muihin erikoisyksiköihin. Tässä kehityksessä mukana pysyminen on välttämätöntä, Minkkinen sanoo.

Suomella on harjoituksessa mukana Rajavartiolaitoksen helikopteri- ja erikoisvenekalustoa.
Suomella on harjoituksessa mukana Rajavartiolaitoksen helikopteri- ja erikoisvenekalustoa. (Kuva Raja)

Rajavartiolaitoksen vartiolaivojen, venetoiminnan ja helikopteritoiminnan yhteensovittaminen muiden EU-jäsenvaltioiden eri viranomaisten erikoisjoukkotoimintaan vaatii harjoituksia, joita ei ole mahdollista järjestää vain yhden maan toimesta.

Harjoitus oli tarkoitus toteuttaa 2020, mutta se siirrettiin tälle vuodelle Covid-19 -tilanteen takia.

Lue myös: Viimeiset suomalaiset sotilaat palasivat Afganistanista – Suomen osallistuminen operaatioon on päättynyt

Kommentoi Facebookissa