Viimeiset suomalaiset sotilaat palasivat Afganistanista – Suomen osallistuminen operaatioon on päättynyt

Eversti Joni Lindeman luovuttaa operaatiossa käytetyn kielekkeisen valtiolipun prikaatikenraali Rami Saarelle.

Eversti Joni Lindeman luovuttaa operaatiossa käytetyn kielekkeisen valtiolipun prikaatikenraali Rami Saarelle. (Kuva Puolustusvoimat)

Kansainvälisessä tehtävässä menehtyi kaksi ja loukkaantui 15 suomalaista.

PUOLUSTUSVOIMAT Nato-johtoinen Resolute Support -operaatio Afganistanissa päättyy Naton 30. huhtikuuta 2021 tekemän päätöksen johdosta. Operaatiotason päätöksistä johtuen myös suomalaisten toiminta Afganistanista päättyi.

Viimeiset Afganistanissa palvelleet suomalaiset palasivat kotimaahan tiistai-iltana 8.6.2021. Noin kymmenen hengen vahvuinen osasto palasi kotimaahan kansallisen vanhimman, eversti Joni Lindemanin johdolla.

Viimeisiä Afganistanissa palvelleita suomalaisia olivat vastaanottamassa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen operaatiopäällikkö, eversti Eero Pakarinen. Joukon vastaanotto toteutettiin Tampere-Pirkkalan lentokentällä COVID19 -varotoimien vuoksi pienimuotoisesti.

– Viimeisinä operaatiosta palaavina suomalaisina sotilaina teillä on kunnia edustaa koko sitä noin 2 500 henkilön vahvuista suomalaista joukkoa, joka Afganistanissa palveli liki 20 vuoden aikana. Haluan kiittää jokaista operaatioon näiden vuosien aikana osallistunutta arvokkaasta työstä osana kansainvälistä yhteisöä, prikaatikenraali Saari totesi puheessaan.

Saari kiitti, että puolustusvoimille annettu tehtävä toteutettiin kaikkina näinä vuosina ammattitaitoisesti ja sitoutuneesti. Operaatiosta tullut jatkuva palaute toiminnasta on ollut kiittävää.

– Erityisesti reserviläisten ammattitaito ja motivaatio ovat saaneet merkittävän paljon kiitosta. Se kertoo vahvuudestamme, jonka asevelvollisuus tuottaa. Suomalaisen sotilaan ammattitaito ei perustu pelkästään sotilaalliseen suorituskykyyn ja osaamiseen. Siviilissä hankittu koulutus ja kokemus ovat oleellinen osa toimintaa ja erityisen hyvin kokonaisuus palvelee joukkoa vaativissa kriisinhallinnan tehtävissä.

Saaren mukaan Afganistan myös opetti Suomelle paljon antamalla kansainvälisen vertailupohjan joukkojen suorituskyvystä, tarkennuksista suomalaiseen sotilaskoulutukseen, kaluston ja varusteiden kehittämiseen, erilaisten suorituskykyjen käyttöön sekä toimintaan osana kansainvälistä joukkoa vaativassa kriisinhallintaympäristössä.

– Afganistan vaati paljon. Kaksi tehtävässä menehtynyttä ja 15 loukkaantunutta suomalaista, joista jokainen on liikaa. Muistamme ja kunnioitamme tänään myös kaikkia heitä, Saari päätti puheensa.

Lue myös: Dien Bien Phun taistelussa oli mukana myös suomalaisia legioonalaisia – ”Jos tapaamme vielä saat kuulla paljon”

Kommentoi Facebookissa