Suomi nousi ykköstilalle – meillä tuotetaan eniten yhteistä hyvää ihmiskunnalle ja kuormitetaan vähiten maailmaa

Suomen reilu sata vuotta itsenäisyyttä ei ole mennyt ihmiskunnan kannalta hukkaan.

Suomen reilu sata vuotta itsenäisyyttä ei ole mennyt ihmiskunnan kannalta hukkaan. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Neljättä kertaa julkaistava The Good Country Index asetti 153 valtiota järjestykseen.

TUTKIMUS Suomi on sijoittunut ensimmäiseksi tuoreessa The Good Country Index -mittauksessa. Tutkimuksen mukaan Suomi tuottaa kokoonsa suhteutettuna eniten hyvää ihmiskunnalle ja kuormittaa maailmaa kaikista valtioista vähiten.

Neljättä kertaa julkaistava The Good Country Index asettaa 153 valtiota järjestykseen sen mukaan, mikä niiden kokonaisvaikutus maapallolla on. Suomi nousi tuoreessa mittauksessa neljänneltä sijalta ensimmäiseksi. Muut kärkimaat ovat Irlanti, Ruotsi, Saksa ja Tanska.

Ulkoministeri Timo Soini vastaanotti tunnustuksen maailman talousfoorumin Davos-kokouksen yhteydessä.

– Tämä on hieno tunnustus. Suomi on hyvä, juureva maa ja meihin luotetaan kansainvälisillä areenoilla. Se on johdonmukaisen työn tulosta ja näen sen itse työssäni lähes päivittäin. Tämä tunnustus tekee hyvää Suomen sisäiselle keskustelulle ja ilmapiirille. Ollaan hetki ylpeitä ja pyritään sitten taas parempaan, ulkoministeri Soini kommentoi tulosta.

The Good Country Index perustuu YK:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden tuottamaan dataan, josta on rakennettu 35 mittaria. Nämä mittarit tuottavat kunkin valtion ”taseen”, josta käy ilmi, kuormittaako maa ihmiskuntaa vai tuottaako se yhteistä hyvää.

Ensimmäisellä sijalla oleva Suomi suoriutuu parhaiten mittareilla tiedejulkaisujen vienti, patenttien määrä, liikkumisen vapaus, lehdistönvapaus, kyberturvallisuus, omien konfliktien generoimat pakolaiset, ympäristösopimusten noudattaminen, vapaakauppa, suorat ulkomaaninvestoinnit ja ruoka-apu.

Indeksin 35 mittaria jakautuvat seitsemään kategoriaan: tiede ja teknologia, kulttuuri, rauha ja turvallisuus, maailmanjärjestys, planeetta ja ilmasto, vauraus ja yhdenvertaisuus sekä terveys ja hyvinvointi. Analysoidut valtiot saavat kukin arvon kategorioissa suhteessa toisiinsa sen jälkeen, kun mittarien tulokset on suhteutettu valtion bruttokansantuotteen kokoon.

Tutkimuksen perustaja ja toteuttaja Simon Anholt tunnetaan myös maabrändi-käsitteen luojana. Anholt saapuu Suomeen helmikuussa, jolloin hänen ajatuksiaan on mahdollista kuulla ulkoministeriön ja Helsingin yliopiston yhteistyössä järjestämässä tilaisuudessa. Tilaisuus järjestetään 7.2. klo 13 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja sinne on yleisöllä vapaa pääsy.

Lue myös: Suomi nousi eläkevertailun kärkikolmikkoon – vähimmäiseläkkeiden taso on silti heikentynyt

Kommentoi Facebookissa