Suomi on evakuoinut Afganistanista jo 110 henkilöä – ”Nuorin tulija on pari viikkoa vanha lapsi”

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että ulkoministeriö ei tule kertomaan yksityiskohtaista tietoa siitä, miten tai milloin evakuoivat ihmiset saapuvat Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että ulkoministeriö ei tule kertomaan yksityiskohtaista tietoa siitä, miten tai milloin evakuoivat ihmiset saapuvat Suomeen. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Suurimmat vaikeudet liittyvät edelleen siihen, miten saada ihmiset lentokentälle ja sisään porteista.

AFGANISTAN Ulkoministeriö on pitänyt tiedotustilaisuuden Afganistanin tilanteesta evakuointien suhteen. Kabulista evakuoitiin lauantaina kymmenisen henkeä ja sunnuntain aikana evakuointilennoille on toistaiseksi saatu 52 hengen ryhmä.

Evakuoitujen kokonaismäärä on näin tällä hetkellä 110 henkeä. Henkilöt ovat Suomen kansalaisia tai pysyvästi Suomessa asuvia sekä Suomelle, EU:lle ja Natolle töitä tehneitä henkilöitä perheineen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja pääesikunnan valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Kari Nisula avasivat tarkemmin tapahtumia. Haavisto liikuttui kertoessaan evakuoiduista.

– Nuorin tulija on tietääkseni pari viikkoa vanha lapsi.

– Eilen tiedettiin, että kaksi alaikäistä tyttöä oli saapumassa Suomeen. Ainoa tuntomerkki heille annettuna oli sininen huivi. Neulaa etsitään heinäsuovasta. Onneksi nämä kaksi alaikäistä tyttöä saatiin evakuoitua.

Puolustusvoimien suojausjoukot saapuivat alueelle lauantaina. Tuen nopealla aloittamisella on ollut merkitystä, sillä evakuointien määrä on merkittävästi kasvanut joukon saapumisen jälkeen. Alueella olevan joukon tehtävä on suojata ulkoministeriön työntekijöitä ja auttaa evakuoinneissa, muun muassa opastamalla evakuoitavia.

Kabulissa olevaa ulkoministeriön avustustiimiä on myös vahvistettu, kentällä paikan päällä on viisihenkinen avustustiimi.

Suurimmat vaikeudet liittyvät edelleen siihen, miten saada ihmiset lentokentälle ja sisään porteista valtavan ihmismassan keskeltä. Turvallisuussyistä ja evakuoitavien ihmisten yksityisyyttä kunnioittaen ulkoministeriö ei tule kertomaan yksityiskohtaista tietoa siitä, miten tai milloin evakuoivat ihmiset saapuvat Suomeen.

Lue myös: Tasavallan presidentti hyväksyi esityksen – puolustusvoimien sotilaita lähetetään Kabulin lentokentälle

Kommentoi Facebookissa