Tasavallan presidentti hyväksyi esityksen – puolustusvoimien sotilaita lähetetään Kabulin lentokentälle

Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä on evakuointeja turvaamassa myös monen muun maan sotilaita.

Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä on evakuointeja turvaamassa myös monen muun maan sotilaita. (Kuvituskuva Fotolia)

Sotilaat toimivat Afganistanissa Suomen evakuointioperaation tukena.

AFGANISTAN Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on päättänyt puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentälle turvaamaan Suomen avustustiimin evakuointitehtävää. Päätöstä edelsi eduskunnan täysistunnon selontekokäsittely, joka vietiin läpi vuorokaudessa. Operaatio sai eduskunnalta laajan tuen.

Päätös joukon lähettämisestä on tehty kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetun lain mukaisesti. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lakia sovelletaan. Joukko on lähtövalmiudessa avustustiimin tueksi heti päätöksen jälkeen.

Tehtävään asetettava ryhmä omaa koulutuksen ja kriisinhallintakokemuksen kautta parhaan kansallisen suorituskyvyn. Lähetettävät sotilaat ovat puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa, joista osa on palvellut aikaisemmin Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa.

Joukko toimii operaation aikana Suomen kansallisessa johdossa ja vain Kabulin lentokentällä sekä sen välittömässä läheisyydessä. Lentokentän ulkopuolella sijaitsevat Afganistania hallitsevien talibanien tiesulut.

Lue myös: Suomi antaa kolme miljoonaa euroa afgaanipakolaisten hyväksi – ”Suomi kantaa vastuunsa”

Kommentoi Facebookissa