Suomi antaa kolme miljoonaa euroa afgaanipakolaisten hyväksi – ”Suomi kantaa vastuunsa”

– Hallitus on sitoutunut nostamaan humanitaarisen avun tasoa, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

– Hallitus on sitoutunut nostamaan humanitaarisen avun tasoa, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Ulkoministeriö kertoo Suomen lisäävän humanitaarista apua afganistanilaisten auttamiseen.

AFGANISTAN Suomi antaa kolme miljoonaa euroa afgaanipakolaisten auttamiseen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta. Aiemmin ulkoministeriö on kertonut Suomen keskeyttävän kehitysyhteistyönsä Afganistanissa, joka on ollut Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa viime vuosina.

Afganistanissa humanitaarisen avun tarpeet olivat suuret jo ennen konfliktin viimeisintä vaihetta. YK:n arvioiden mukaan yli kolmannes maan väestöstä tarvitsi humanitaarista apua keväällä, nyt apua tarvitsee väestöstä jo noin puolet. Paineen alla ovat myös Afganistanin naapurimaat, joihin ihmisiä pakenee.

– YK:n arvion mukaan Afganistanissa kotinsa jättäneiden määrät ovat kasvaneet. Ihmisiä pakenee sekä maan sisällä että naapurimaihin. Esimerkiksi Iraniin saapuu nyt noin 5000 pakolaista päivässä, mikä on jopa kolminkertainen määrä aiempaan verrattuna. On tärkeää, että myös Suomi kantaa vastuunsa heidän auttamisestaan, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

Juttuvinkki: Suomen humanitaarinen apu kasvaa viime vuodesta 46 prosenttia – ”Näin Suomi kantaa vastuunsa”

Ulkoministeriön humanitaarisen avun budjetti on 87 miljoonaa euroa kuluvalle vuodelle. Siitä kolme miljoonaa euroa on jo myönnetty afganistanilaisten auttamiseen. Suomen tuki Afganistanin humanitaariseen apuun, kansainvälisten järjestöjen työhön ja miinanraivaukseen on ollut noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Ulkoministeriö myös jatkaa Suomen kansalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien sekä Suomen valtiolle työskennelleiden evakuointeja Afganistanista yhteistyössä Puolustusvoimien ja kumppanimaiden kanssa. Ulkoministeriö on lähettänyt kahden hengen avustustiimin Kabulin lentokentälle Afganistaniin.

Avustustiimi saapui Kabulin lentokentälle tiistai-iltana. Tiimin tehtävänä on helpottaa Suomeen tapahtuvien evakuointien järjestelyjä lentokentällä. Myöhään maanantaina evakuoitu Suomen Kabulin-suurlähetystön diplomaattinen henkilökunta saapui Suomeen keskiviikkona.

Tällä hetkellä Ulkoministeriön tiedossa on lähes 70 Suomen kansalaista tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua Afganistanista. Lisäksi Suomi on valtioneuvoston päätöksillä evakuoimassa 170 henkilöä. Henkilöt ovat paikallisia suurlähetystön nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, EU-edustuston ja puolustusliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

Lue myös: Suomi keskeyttää kehitysyhteistyönsä Afganistanissa – tänä vuonna humanitaarista apua kolme miljoonaa euroa

Kommentoi Facebookissa