Suomi on menestynyt Oberstdorfissa yli odotusten – mitaleja voi tulla vielä lisää

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola saivat MM-hopeaa Oberstdorfin parisprinttihiihdossa.

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola saivat MM-hopeaa Oberstdorfin parisprinttihiihdossa. (Kuva AOP)

Suomalaiset ovat saavuttaneet Oberstdorfin MM-kisoista jo kaksi mitalia. Se on enemmän kuin moni uskalsi odottaa.

HIIHTO Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen hopea Oberstdorfin MM-kisojen parisprinttihiihdossa oli hienon venymisen tulos. Molemmat venyivät kauden tärkeimmässä kilpailussaan huippusuoritukseen.

Hakolan ja Mäen hopea oli Suomen joukkueelle Oberstdorfissa jo toinen. Ilkka Herola oli perjantaina voittanut hopeaa yhdistetyn normaalimäen kisasta.

Herolaa, Hakolaa ja Mäkeä yhdistää nappisuorituksen lisäksi onnistunut suksivalinta. Oberstdorfissa suomalaisten suksihuolto on toistaiseksi ollut vireessä.

Mitalillaan Hakola ja Mäki myös pelastivat Suomen maastohiihdon häpeältä. Median irvailut Suomen maastohiihdon romahduksesta jäävät toistaiseksi taka-alalle.

Ainakin edellisissä MM-hiihdoista on menty eteenpäin. Seefeldissä 2019 Suomen joukkue saavutti vain yhden mitalin. Iivo Niskasen pronssi 15 kilometriltä jäi suomalaisten parhaaksi tulokseksi.

Pyeongchangin 2018 olympiakisoissa Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski voittivat yhteensä neljä mitalia. Lahden MM-kisoissa 2017 suomalaiset voittivat viisi mitalia, mutta Falunin MM-kisoissa 2015 vain yhden.

Monta kilpailua on Oberstdorfissa vielä jäljellä. Yhdistetyn parikisasta ja miesten viestistä suomalaisten mitaliodotukset ovat realistisia. Herolalla on hyvä mahdollisuus mitaleille yhdistetyn suurmäen kisassakin.

Iivo Niskasen päämatka Oberstdorfissa on 50 kilometrin perinteisen kisa kisojen päätöspäivänä sunnuntaina 7. maaliskuuta. Niskasen kunnosta on esitetty lukuisia mediaspekulaatioita, mutta niin esitettiin kolme vuotta sitten Pyeongchangin olympialaisissakin. Pyeongchangissa Niskanen voitti kultaa.

Murheena Oberstdorfissa on naisten maastohiihto. Pärmäkoski on pudonnut maailman kärjen tasolta ja muiden Suomen maajoukkuenaisten tasolla on vaikeuksia yltää edes 20 parhaan joukkoon.

Mitali naisten viestistä ei suomalaisittain ole realistinen tavoite. Pronssi olisi naisten viestistä jättiyllätys.

Takavuosien suomalainen menestyslaji mäkihyppy on menestysodotusten osalta tietysti omassa sarjassaan. Nykyään jo toisen kierroksen paikka on suomalaisilta hyvä tulos.

Sunnuntaina Oberstdorfissa hypättiin sekajoukkuekisa. Siinä Suomi jäi yhdeksänneksi.

Yhdistetyssäkin Suomen huiput ovat vähissä. Sunnuntaina järjestetyssä joukkuekisassa Suomi sijoittui kuitenkin viidenneksi, mikä odotuksiin nähden oli hyvä tulos.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomelle toinen mitali Oberstdorfista – Ristomatti Hakola ja Joni Mäki hiihtivät hopeaa

Kommentoi Facebookissa