Suomi osallistuu Ukrainan viljakuljetusoperaatioon – lisää humanitaarista apua Afrikan sarveen

Ulkoministeriö toteaa, että globaali ruokaturvatilanne on vuoden 2022 aikana heikentynyt entisestään. (Kuvituskuva Fotolia)

Afrikan sarven maat ovat erityisen riippuvaisia Venäjältä ja Ukrainasta tuotavasta viljasta.

RUOKATURVA Suomi tukee Maailman ruokaohjelman WFP:n viljakuljetuslaivan matkaa Ukrainasta Somaliaan. Samalla Suomi lisää humanitaarista apuaan Afrikan sarveen, missä yli 20 miljoonaa ihmistä on ruoka-avun tarpeessa.

Ulkoministeriö toteaa, että globaali ruokaturvatilanne on vuoden 2022 aikana heikentynyt entisestään. Venäjän hyökkäyssodan myötä ruoan saatavuus on vaikeutunut ja hinta noussut. Ruoan saatavuuteen vaikuttavat myös koronapandemia sekä paikoin ilmastonmuutoksen seuraukset.

Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ja Maailman ruokaohjelma WFP arvioivat, että jopa 222 miljoonaa ihmistä tulee kärsimään akuutista ruokaturvattomuudesta 53 eri maassa. Tilanne on erityisen vaikea Afrikan sarvessa, missä kärsitään myös ennätyksellisestä kuivuudesta jo viidennen sadekauden jäätyä väliin. Yli 20 miljoonaa ihmistä on ruoka-avun tarpeessa.

Afrikan sarven maat ovat erityisen riippuvaisia Venäjältä ja Ukrainasta tuotavasta viljasta ja siksi Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset iskevät alueelle voimakkaasti. Suomi kohdistaa alueelle nyt yhteensä 15,7 miljoonaa euroa humanitaarista apua. Siitä lähes seitsemän miljoonaa euroa menee viljakuljetusten tukemiseen WFP:n kautta.

– On kriittistä, että viljakuljetuksia Ukrainasta Afrikan sarveen pystytään jatkamaan. Tässä olemme Maailman ruokaohjelman WFP:n tukena, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomen humanitaarista apua vievät perille myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä Suomen Punainen Risti ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea. Apu kohdistuu etenkin ruokaturvaan, mutta myös pakolaisten suojeluun. Afrikan sarvi on muuttoliikkeiden solmukohta ja suuri määrä ihmisiä liikkuu maiden sisällä edestakaisin. Ruoka-avun vähenemisestä kärsivät myös 3,5 miljoonaa alueella olevaa pakolaista.

– Humanitaarinen apumme mahdollistaa sen, että alueen ihmisille pystytään tarjoamaan suojaa sekä vettä ja terveyspalveluja. Niistä on huutava pula niin alueen yhteisöissä kuin pakolaisleireilläkin, ministeri Skinnari sanoo.

Lue myös: Suomalaiset ovat syöneet tämän vuosituhannen aikana lähes EU:n kalleinta ruokaa

Kommentoi Facebookissa