Suomi taistelee vahvasti myös jalkapallon naisten EM-kisapaikasta – ”Pelimme on kehittynyt”

Naisten jalkapallomaajoukkueella lienee suomalaisista palloilujoukkueista paras mahdollisuus Pariisin 2024 olympialaisiin.

Naisten jalkapallomaajoukkueella lienee suomalaisista palloilujoukkueista paras mahdollisuus Pariisin 2024 olympialaisiin. (Kuva Palloliitto)

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue tarvitsee EM-unelmansa toteuttamiseksi voitot torstaina Kyproksesta ja tiistaina Portugalista.

JALKAPALLO Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit kohtaa EM-karsintaottelussa torstai-iltana Helsingissä Kyproksen. Suomi hakee karsintojen kolmatta voittoaan kaadettuaan kahdessa ensimmäisessä pelissään Albanian vieraissa 3-0 ja kotona 8-1.

– Startti on ollut fantastinen. Teimme paljon maaleja ja olen erittäin tyytyväinen, koska maalinteossa oli ongelmia keväällä, arvioi Suomen joukkueen päävalmentaja Anna Signeul Albania-otteluista.

Vastustaja Albania oli aika huono, mutta Signeulin mielestä Suomen pelissä on ollut näkyvillä positiivista kehitystä.

– Albania ei tietenkään ole kovin vastus, mutta olemme parantaneet peliämme. Pelimme on nopeampaa ja fyysisempää. Edelliset karsinnat päättyivät pettymykseen, josta olemme päässeet yli. Pelimme on kehittynyt edellisistä karsinnoista, Signeul toteaa.

Kyproksen ei pitäisi olla Suomelle vaikea vastustaja. Kaiken lisäksi ottelu pelataan torstaina Helsingissä tekonurmella pakkaskelissä.

– Kypros hävisi Skotlannille 0-8. Skotlanti näytti meille, miten Kyprosta vastaan pitää pelata. Kyproksen puolustus ei ole yhtä avoin kuin Albanialla ja meidän pitää pelata nopeasti, ennakoi Signeul ottelua.

Yhä useampi Helmarien pelaaja on päässyt ulkomaille ammattilaiseksi. Maalivahti Tinja-Riikka Korpela torjuu nykyään Englannissa perinteitä tihkuvassa Evertonissa.

– Olen tykännyt pelaamisesta Evertonissa paljon. Tuloksetkin ovat olleet hyviä. Meillä on viidestä ottelusta kolme voittoa ja kaksi tappiota, Korpela kertoo.

Everton on ammattilaisorganisaatio ja toiminta on sen mukaista.

– Evertonissa on huippuolosuhteet. Ensi kertaa seurassani on maalivahtivalmentaja, joka on erikoistunut vain maalivahtien valmentamiseen, Korpela toteaa.

Pelin fyysisyys on tuonut Korpelalle yllätyksiä.

– Englannissa pelataan vauhdikasta ja fyysistä peliä. Maalivahdille haaste on kovempi, kun kyynärpäätä tulee aika paljon. Maalivahdin hyväksi tilanteita ei vihelletä yhtä helposti, hän taustoittaa.

Seuratasolla Paris FC:ssä Ranskassa pelaava Linda Sällström rikkoi Albaniaa vastaan Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen maaliennätyksen. Hän on tehnyt maajoukkueessa nyt 43 maalia.

Kiitokset ennätyksestään Sällström antaa pelikavereilleen.

– Tarjoilu on ollut kohdillaan. Hyvistä syötöistä on ollut helppoa laittaa sisälle.

Kyprosta vastaan Sällström pelaa uransa 100:nnen maaottelunsa.

– Pääsen 100 maaottelulla kovaan seuraan. Olen ollut paljon loukkaantuneena ja ura vaikutti olevan jo lähellä loppua. En kuvitellut, että 100 maaottelua tulisi täyteen, urallaan karikoita kohdannut Sällström toteaa.

Kypros-ottelun jälkeen Suomi matkaa Portugaliin. Siellä on tiistaina edessä karsintojen ensimmäinen tosipeli Portugalin ollessa Albaniaa ja Kyprosta huomattavasti kovempi vastustaja.

Signeul pitää Suomen mahdollisuuksia EM-kisapaikkaan hyvinä, mutta painottaa, että Suomen naisten pääsarjan kehitys on ehdoton edellytys, jotta kansainvälisellä tasolla voitaisiin olla maajoukkueessa kilpailukykyisiä.

– Suomessa haasteena on naisten liigan kehittyminen. Naisten liigasta on yhä iso askel kansainvälisiin peleihin. Suomalaisiin seuroihin pitäisi investoida enemmän, koska kovempaa pelitempoa tarvittaisiin.

Teksti Otto Palojärvi, Helsinki

Lue myös: Voitto kääpiövaltiosta veisi Huuhkajat EM-kisoihin – ”Vastustaja voi olla vaarallinen”

Kommentoi Facebookissa