Suomi toi Isis-vankileiriltä kaksi lasta ja äidin – ”Vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista”

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. (Kuvituskuva AOP)

Syyrian leireillä pidetään edelleen noin kymmenkuntaa suomalaislasta ja muutamaa äitiä.

SYYRIA Ulkoministeriö kertoo kotiuttaneensa perjantaina 16.7.2021 kaksi lasta ja heidän äitinsä Rojin leiriltä Koillis-Syyriasta. Kaikki kolme ovat Suomen kansalaisia. Lapset ovat Helsingin Sanomien tiedon mukaan syntyneet Isis-terroristijärjestön kalifaatissa. He ovat alle kouluikäisiä ja nyt kotimaan viranomaisten toimien piirissä.

Ulkoministeriö toteaa, että Suomen viranomaisilla on perustuslain mukainen velvoite turvata leireillä pidettyjen suomalaislasten perusoikeudet, mikäli se on mahdollista. Koillis-Syyrian leireillä pidettyjen lasten perusoikeudet voidaan turvata vain kotiuttamalla heidät Suomeen.

Lasten mukana on tuotu myös heidän äitinsä, sillä ministeriön mukaan vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista. Kaikessa viranomaistoiminnassa on ensisijaisesti otettu huomioon lapsen etu.

Syyrian leireillä pidetään edelleen noin kymmenkuntaa suomalaislasta ja muutamaa äitiä. Kaikkiaan leireillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. EU-kansalaisia on leireillä noin 600 lasta ja 300 naista. Yhteensä leireillä on lähes 62 000 ihmistä: al-Holissa noin 59 000 ja pienemmällä Rojin leirillä noin 2700.

Koillis-Syyrian leirit muodostavat viranomaisten mukaan edelleen vakavan, pitkän aikavälin turvallisuusriskin. Mitä kauemmin lapset ovat leireillä, ilman suojaa ja opetusta, sitä vaikeammaksi väkivaltaisen ääriajattelun ja radikalisaation torjunta käy.

Ulkoministeriö kertoo pyrkivänsä kotiuttamaan loputkin leireillä pidetyt suomalaiset lapset heti kun se on mahdollista. Tähän mennessä leireiltä on tuotu Suomeen seitsemän äitiä ja 21 lasta.

Lue myös: Ulkoministeriö selvitti – Al-Hol -operaation kustannukset tähän mennessä noin 395 000 euroa

Kommentoi Facebookissa