Ulkoministeriö selvitti – Al-Hol -operaation kustannukset tähän mennessä noin 395 000 euroa

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. (Kuvituskuva AOP)

Jokaiselta avustettavalta on peritty hänen omat matkakulunsa Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta.

AL-HOL Ulkoministeriö arvioi, että noin 20 suomalaislapsen ja heidän äitiensä kotiuttamisesta Koillis-Syyriasta on tähän mennessä koitunut Suomen viranomaisille yhteensä noin 395 000 euron kustannukset. Tehtävä alkoi vuonna 2019.

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.  Ulkoministeriö toteutti uusimman kotiutuksen joulukuussa 2020. Kaikki kulut eivät olleet välittömästi selvillä. Nyt ulkoministeriö kertoo selvittäneensä kattavasti kotiutuksista tähän mennessä aiheutuneet kulut.

Viranomaisten matkakulujen osuus kokonaiskustannuksista on noin 199 000 euroa. Summa sisältää matkaliput, majoituskulut ja päivärahat. Kuljetusvälineiden vuokrien osuus on noin 118 000 euroa. Viranomaistoiminnan turvallisuuden varmistamiseksi ministeriö ei erittele julkisesti turvallisuuskulujen osuutta. Turvallisuussyistä myöskään pienimpien kuluerien osuutta kokonaiskustannuksista ei voida eritellä.

Jokaiselta avustettavalta on peritty hänen omat matkakulunsa Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta. Viranomaistoiminnan välillisiä kustannuksia, kuten viranomaisten matka- ja majoituskuluja tai turvallisuusjärjestelyjen kuluja ei peritä kansalaisilta.

Juttuvinkki: Suomi haki kaksi äitiä ja kuusi lasta al-Holista – toinen naisista on riemuinnut julkisesti Isisin veriteoista

Ulkoministeriö kertoo suomalaislasten avustustehtävän olevan vielä kesken. Ulkoministeriön johtama toiminta jatkuu Suomen perustuslain ja kansainvälisten sopimusten velvoittamalla tavalla, valtioneuvoston periaatepäätöksen 19.12.2019 mukaisesti.

Al-Holin leirin turvallisuustilanne on ministeriön mukaan heikentynyt kuluvan talven aikana. Tuntemattomat tekijät ovat surmanneet yli 40 henkeä alkuvuoden 2021 aikana, useimmat heistä leirin irakilaisosassa. Helmikuun lopussa seitsemän lasta ja kaksi naista menehtyi telttapalossa. Ulkomaalaisten osassa lapsilla ei ole kelvollista terveydenhoitoa, opetusta tai varhaiskasvatusta. Kasvuympäristö on näköalaton ja radikaalin ideologian leimaama.

Koillis-Syyrian leirit muodostavat ulkoministeriön mukaan pitkän aikavälin turvallisuusriskin myös Euroopalle. Riskit ovat sitä vakavammat, mitä pidempään lapsia pidetään radikalisoivassa ympäristössä, ilman opetusta, suojaa ja järjestäytyneen yhteiskunnan väliintuloa. Ulkoministeriön mukaan kaikkein huonoin vaihtoehto suomalaisten turvallisuuden kannalta on jättää lapset leireille.

Lue myös: Haavisto-tutkinnassa yllättävä paljastus – kikkailtiinko jälleen konsulttipalkkiolla Bernerin malliin?

Kommentoi Facebookissa