Suomi haki kaksi äitiä ja kuusi lasta al-Holista – toinen naisista on riemuinnut julkisesti Isisin veriteoista

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. (Kuvituskuva AOP)

Suojelupoliisi on arvioinut, että naiset todennäköisesti tulevat jatkamaan terroristista toimintaa.

AL-HOL Suomi on kotiuttanut sunnuntaina 20.12.2020 kuusi suomalaista lasta ja kaksi aikuista äitiä Koillis-Syyriasta. Henkilöt ovat nyt kotimaan viranomaisten toimien piirissä. Ulkoministeriö on järjestänyt kotiutuksen yhdessä Saksan viranomaisten kanssa. Saksa on samassa yhteydessä kotiuttanut saksalaisia lapsia ja heidän äitejään.

Ulkoministeriö toteaa, että Suomen viranomaisilla on perustuslain mukainen velvoite turvata leireillä pidettyjen suomalaislasten perusoikeudet, mikäli se on mahdollista. Al-Holin leirillä pidettyjen lasten perusoikeudet voidaan ministeriön mukaan turvata vain kotiuttamalla heidät Suomeen. Lasten mukana on kotiutettu myös heidän äitinsä. Ministeriö sanoo, että vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista.

Nyt Suomeen haetut naiset ovat muuttaneet vuosien 2013–2014 aikana Syyriaan ja asuneet Isisin julistaman kalifaatin alueella. Toinen naisista on julkaissut Twitterissä Isisin veritekoja ylistäviä kommentteja. Helsingin Sanomien mukaan nainen muun muassa riemuitsi amerikkalaisen journalistin James Foleyn julkisesta mestauksesta.

Juttuvinkki: Ulkoministeriö vahvistaa – Suomeen on saapunut kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä

Suojelupoliisi on aikaisemmin arvioinut, että al-Holin leirillä olleet naiset todennäköisesti tulevat jatkamaan terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin. Nyt Suojelupoliisi kommentoi asiaa yleisemmin Twitterissä.

”Jokaisen al-Holin leiriltä palaavan mahdollisesti aiheuttama uhka arvioidaan yksilöllisesti. Viranomaiset ovat varautuneet asiaan yhteistyössä. Tavoitteena on, että jokainen palaaja saatetaan viranomaistoiminnan piiriin.”

Ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa ollut erityisedustaja Jussi Tanner kertoo vastanneensa päätöksestä hakea kyseiset naiset Suomeen ja tavanneensa heidät jo ennen kotiuttamista. Hän kommentoi kysyttäessä myös nyt noudetun naisen Twitter-viestejä.

– Vuosia sitten tapahtunut viittaa vahvaan ideologiaan. Somepostaus ja analyysi äitien verkostoista eivät kuitenkaan yksin ole peruste kumota lasten oikeuksia. Tilanteesta on keskusteltu myös suojelupoliisin kanssa. Tilanteet ovat myös muuttuneet ajan myötä.

Koillis-Syyrian leireillä on edelleen viitisentoista suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä. Yhteensä leireillä on yli kuusi tuhatta ulkomaalaista lasta ja noin kolme tuhatta ulkomaalaista äitiä, joista EU-kansalaisia noin 600 lasta ja 300 naista. Lapsista noin puolet on alle viisivuotiaita.

Koillis-Syyrian leirit muodostavat ulkoministeriön mukaan pitkän aikavälin turvallisuusriskin. Mitä kauemmin lapset ovat leireillä, ilman suojaa ja opetusta, sitä vaikeammaksi radikaalin ääriajattelun torjunta käy.

Lue myös: Al-Holin leirillä ollut uusi perhe Suomeen – ”Leirin kasvuympäristö on radikaalin ideologian leimaama”

Kommentoi Facebookissa