Suomi vältti totaalisen häpeän – Tokiossa useita hyviä suomalaissuorituksia

Mira Potkonen on nyrkkeillyt mitaleille kaksissa perättäisissä olympiakisoissa (Kuva AOP)

Mira Potkonen on nyrkkeillyt mitaleille kaksissa perättäisissä olympiakisoissa. (Kuva AOP)

Kahden pronssimitalin saldoon ei Suomen pitäisi olla olympialaisissa tyytyväinen, mutta tulos oli kuitenkin odotusten mukainen. Moni suomalaisurheilija teki tasoonsa nähden upeita suorituksia.

OLYMPIALAISET Suomi suoriutui odotuksiin nähden hyvin Tokion kesäolympialaisissa. Moni urheilija pystyi venymään kilpailusuorituksissaan parhaalle tasolleen, mikä selkeästi kertoo edistymisestä henkisellä puolella Rio de Janeiron 2016 kisojen umpisurkeuteen verrattuna.

Suomi voitti Tokion kisoissa kaksi pronssimitalia, kun Riossa jäätiin yhteen pronssimitaliin. Suomi oli Euroopan huonoimpia maita, mutta kauhukuva nollan mitalin kisoista ei sentään toteutunut. Kahden mitalin kisat olikin aika lailla realistinen tulos.

Seuraavassa suomalaisten suoriutumiset lajeittain:

Nyrkkeily:

Mira Potkonen saavutti ensimmäisenä suomalaisnyrkkeilijänä mitalin kaksista perättäisistä olympialaisista. Välierässä vastustaja oli Potkoselle liian hyvä, mutta jo pronssimitalikin oli 40-vuotiaalta Potkoselta, kaikkien aikojen vanhimmalta nyrkkeilyn olympiamitalistilta, loistava tulos.

Uinti:

Matti Mattssonin tiedettiin olevan vireessä, mutta pronssia 200 metrin rintauinnista ei ehkä silti uskallettu odottaa. Mattsson voitti Suomelle ensimmäisen uinnin olympiamitalin 25 vuoteen.

Uimareista välieräpaikan saavuttivat myös Ida Hulkko ja Fanny Teijonsalo. Mimosa Jallow suoriutui hänkin hienosti uituaan Hulkon tavoin Suomen ennätyksen.

Alkueriin jäänyt Ari-Pekka Liukkonen oli 50 metrin vapaauinnissa selkeä floppi. Matkan Euroopan mestarilta oli lupa odottaa paljon enemmän. Liukkonen puhui henkisistä haasteista, mutta sellaiset valtion apurahoilla tuetun huippu-urheilijan pitäisi selättää.

Ammunta:

Eetu Kallioinen ampui skeetissä peräti neljänneksi. Mitali oli hyvin pienestä kiinni. Miehen vahvasta asenteesta kertoo, että hän oli nelossijaan pettynyt, vaikka odotuksiin nähden tulos oli odotettua parempi.

Lari Pesonen ei onnistunut skeetissä aivan odotusten mukaan. Trapissa Satu Mäkelä-Nummela puolestaan oli kaukana tasosta, jolla voitti Pekingissä 2008 olympiakultaa.

Yleisurheilu:

Wilma Murron viitostila seiväshypyssä oli hieno suoritus, vaikka kilpailun erikoiset korkeudetkin vaikuttivat asiaan. Lassi Etelätalo oli keihäsfinaalissa kahdeksas ja suoriutui odotuksiin nähden hienosti.

Sara Kuivisto juoksi peräti neljä Suomen ennätystä 800 ja 1500 metrillä. Finaalipaikka ei ollut 1500 metrillä kaukana.

Topi Raitanen oli 3000 metrin estejuoksussa parhaana eurooppalaisena kahdeksas. Sitä voi pitää loistavana suorituksena.

Aku Partanen oli 50 kilometrin kävelyssä hienosti yhdeksäs. Tulosta voi pitää erinomaisena. Myös Jarkko Kinnunen ja Aleksi Ojala pääsivät maaliin.

Finaaleissa nähtiin suomalaisista myös Kristiina Mäkelä kolmiloikassa ja Kristian Pulli pituushypyssä. Kumpikaan ei saanut finaaleissa kuitenkaan kunnollista onnistumista.

Elmo Lakka selviytyi 110 metrin aidoissa välieriin. Huippuonnistumista ei hänelle välierissä kuitenkaan tullut.

Karsintaan hyytyivät moukarinheittäjät Silja Kosonen ja Krista Tervo, kolmiloikkaaja Senni Salminen, korkeushyppääjä Ella Junnila ja seiväshyppääjä Elina Lampela. Salminen karsiutui yhdellä sentillä.

Aitajuoksijat Annimari Korte, Reetta Hurske ja Viivi Lehikoinen jäivät alkueriin. Korte kärsi loukkaantumisesta ja jo maaliin pääsy oli olosuhteisiin nähden häneltä hyvä tulos.

Keihäänheitossa Oliver Helander ja Toni Kuusela jäivät karsintaan. Helander kärsi loukkaantumisesta ja Kuusela alitti pahasti tasonsa.

Maria Huntington ei onnistunut seitsenottelussa tehtyään ennätyksensä vain 800 metrillä. 17:s sija oli Huntingtonille iso pettymys.

Purjehdus:

Tuula Tenkanen saavutti toisen perättäisen viidennen sijansa olympiaregatassa laser radial -luokassa. Se oli hieno onnistuminen.

Kaarle Tapper oli laser radial -luokassa yhdeksäs, mihin hän itse pettyi. Mitalilähdöstä paikka kuitenkin tuli.

Purjelautailussa Tuuli Petäjä-Siren ei enää ole tasolla, jolla voitti Lontoossa 2012 olympiapronssia. Tokiossa hän oli 14:s.

Katiska-vyyhdin aiheuttama kohu häiritsi Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen valmistautumista nacra-luokkaan. Tuloksena oli kuitenkin 13:s tila, joka ei ollut huonokaan.

Paini:

Arvi Savolainen taisteli tiensä alle 97-kiloisten sarjassa pronssiotteluun. Iranilaisvastustaja oli hänelle pronssimatsissa kuitenkin liian hyvä.

Elias Kuosmanen joutui painimaan väärässä sarjassa, koska yksi maa saa vain yhden paikan sarjaa kohti. Raskaassa sarjassa Kuosmasella ei ollut jakoa.

Rullalautailu:

Lizzie Armanto oli vasta toipunut reisiluumurtumastaan, eikä taso riittänyt finaaliin. 14:s tila oli kaukana median lataamista perusteettomista mitaliodotuksista. Paimenpojat huusivat sutta.

Golf:

Matilda Castrenilta odotettiin mitaliakin, mutta tuloksena oli 18:s tila. Sanna Nuutinen oli 20:s. Molemmat olivat urakointiinsa pettyneitä.

Sami Välimäki oli 27:s ja Kalle Samooja 45:s. Tulokset olivat odotusten mukaisia, mutta ylisuorittamista ei ollut.

Sulkapallo:

Kalle Koljonen voitti avausottelunsa kahdessa erässä. Toisessa ottelussa vastaan tuli tanskalainen olympiakultaa voittanut Viktor Axelsen, joka oli Koljoselle aivan liian kova haaste.

Jousiammunta:

Antti Vikström oli tuloksissa 33:s. Hän onnistui hyvin oltuaan lähellä jatkopaikkaa. Tekniset ongelmat välineiden kanssa vaikuttivat putoamiseen.

Ratsastus:

Henri Ruosteen hevonen pelästyi kouluratsastuksen karsinnassa televisiokameraa. Kisa meni heti pieleen.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Tokiossa Suomi meni eteenpäin Rion surkeudesta – silti Euroopan heikoimpia olympiamaita

Kommentoi Facebookissa