Tokiossa Suomi meni eteenpäin Rion surkeudesta – silti Euroopan heikoimpia olympiamaita

Matti Mattsson kilpailee Tokiossa jo kolmansissa olympialaisissaan (Kuva AOP)

Matti Mattsson voitti Tokiossa olympiapronssia. (Kuva AOP)

Suomi saavutti Tokion olympialaisista kaksi pronssimitalia. Tanska voitti kaikkiaan 11, Ruotsi yhdeksän ja Norja kahdeksan mitalia. Norja voitti neljä ja Ruotsi sekä Tanska kolme kultamitalia.

OLYMPIALAISET Suomen joukkue saavutti Tokion olympialaisissa kaksi mitalia Matti Mattssonin voitettua pronssia 200 metrin rintauinnista ja Mira Potkosen nyrkkeilyn alle 60-kiloisten sarjassa. Menestys oli Tokiossa parempaa kuin Rio de Janeirossa 2016, jolloin Potkosen nyrkkeilypronssi jäi Suomen ainoaksi mitaliksi.

Suomen joukkueen johtaja Mika Lehtimäki toteaa Olympiakomitean haastattelussa Suomen joukkueen onnistuneen lähtötasoonsa nähden erinomaisesti.

– 36 prosenttia joukkueen urheilijoista ylitti itsensä ja sijoittui paremmin tulosluetteloissa kuin lähtölistoissa. 40 prosenttia urheili omalla tasollaan ja 24 prosenttia jäi lähtölistoja huonommille sijoille. Tämä on poikkeuksellisen hyvä prosenttijakauma. Tältä joukkueelta ei juuri parempaa suoritusta olisi voinut odottaa, Lehtimäki sanoo.

Samalla Lehtimäki painottaa, että jatkossa tavoitteena on saada kisoihin entistä menestyspotentiaalisempia suomalaisurheilijoita, joiden ei tarvitsisi ylisuorittaa saavuttaakseen mitaleita.

– Olemme tehneet urheilijoiden ja lajien kanssa pitkäjänteistä työtä uuden suomalaisen huippu-urheilijasukupolven kasvattamiseksi ja uuden toimintatavan rakentamiseksi. Tätä työtä on tehty neljällä sektorilla, jotka ovat olympialajit, paralympialajit, joukkuepelit ja ei-olympialajit, ja kaikissa näissä on nähtävissä uuden sukupolven nousu. Tekemämme työ tuottaa tulosta pitkällä aikajänteellä, ja siitä ensimmäinen osoitus nähtiin Tokiossa, Lehtimäki toteaa.

Lehtimäen mukaan työ suomalaisen huippu-urheilun kehittämiseksi jatkuu valitussa suunnassa.

– Asetimme päättyneelle olympiadille kovan kymmenen mitalin tavoitteen ja saavutimme kahdeksan mitalia sekä kaksi niukkaa neljättä sijaa. Edellisellä olympiadilla saldomme oli kuusi mitalia. Tavoitteemme suomalaisessa huippu-urheilussa ovat olympiamenestystä laajemmat, mutta on ilman muuta hienoa ja tärkeää, että olemme onnistuneet parantamaan menestystämme myös olympialaisissa, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäen mukaan suomalaisen huippu-urheilun isoja valintoja ovat jatkossakin resurssien keskittäminen ja yhteistyö eri toimijatahojen välillä.

– Voimme menestyä kansainvälisessä kilpailussa vain, jos saamme parhaat urheilijat riittävän nuorena kulkemaa polkua, jossa valmentaudutaan parhaassa valmennuksessa, parhaissa olosuhteissa ja parhaiden tukipalvelujen äärellä. Tätä toimintatapaa rakennamme urheiluakatemiaohjelman ja osaamisohjelman kautta, yhteistyössä lajiliittojen ja koko huippu-urheiluverkoston kanssa.

Suomi meni Tokiossa Riosta eteenpäin, mutta kahden pronssimitalin saldo on muihin Euroopan maihin verrattaessa hävettävän huono. Esimerkiksi Norja saavutti kahdeksan mitalia, joista neljä oli kultamitaleita. Ruotsi voitti kolme kultaa ja kuusi hopeaa. Tanskan saldo oli kolme kultaa, neljä hopeaa ja neljä pronssia.

Baltian maatkin menestyivät Suomea paremmin. Jopa San Marino päihitti Suomen mitalitaulukossa.

Euroopan maista Suomea huonommin Tokiossa menestyivät vain Islanti, Bosnia-Hertsegovina, Albania, Malta, Luxemburg, Liechtenstein ja Andorra.

Yhdysvallat oli lopulta menestynein maa Tokion olympiakisoissa 39 kultamitalillaan. Kiina oli mitalitaulukon kärjessä vielä lauantain jälkeen, mutta Yhdysvallat kiri viimeisenä kisapäivänä Kiinan edelle.

Sunnuntaina Yhdysvallat voitti kultaa naisten koripallossa ja lentopallossa. Lisäksi Jennifer Lavente toi Yhdysvalloille kultaa ratapyöräilystä.

Kiina voitti 38 kultamitalia ja jäi mitalitaulukossa toiseksi. Päätöspäivänä kiinalaiset eivät voittaneet kultaa.

Yhdysvallat voitti Tokion olympialaisissa kaikkiaan 113 mitalia. Kiina voitti 88 mitalia, joten ero mitalien kokonaismäärässä oli selkeä.

Isäntämaa Japani voitti Tokiossa 58 mitalia, joista 27 oli kultaisia. Japani sijoittui mitalitaulukossa kolmanneksi.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Lassi Etelätalolta kohtuullinen keihäskisa – kisassa myös farssimaisia piirteitä

Kommentoi Facebookissa