Surullinen sattuma – saimaannorppa kuoli kalastajan verkkoon

Kalastaminen ei ole saimaannorpille aina turvallista rajoitteiden ulkopuolellakaan.

Kalastaminen ei ole saimaannorpille aina turvallista rajoitteiden ulkopuolellakaan. (Kuva AOP)

Tapaus oli tiettävästi toinen tänä kesänä kalanpyydykseen kuollut saimaannorppa.

LUONTO Metsähallitus sai torstaina ilmoituksen Luonterilla verkkoon kuolleesta saimaannorpasta. Tämä oli toinen tänä kesänä kannan seurannan tietoon tullut kalanpyydykseen kuollut saimaannorppa.

Luonterin norppa oli 38 kiloa painanut uros. Norppa takertui verkkoon maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaisen kalastusrajoitusalueen ulkopuolella, jossa verkkokalastus on sallittua ympäri vuoden. Monofiiliverkon solmuväli oli 50 mm ja langan paksuus 0,17 mm. Pyydys oli noin 15 metrin syvyydessä.

Ikävästä saaliista yllättynyt kalastaja kertoi, että oli nähnyt samalla alueella norpan monta kertaa viime vuonna, mutta tänä vuonna ei ollenkaan.

Viime viikolla Savonrannan lähellä Pyyvedellä jäi samanlaiseen verkkoon 13,5-kiloinen uroskuutti. Kesämökkiläinen harmitteli tapahtunutta, koska oli arvellut verkkokalastaminen olevan turvallista 15.4.–30.6. kestäneen kalastusrajoituksen jälkeen.

– Kalastajat ilmoittivat molemmissa tapauksissa vahingoista, ja ruhot toimitetaan jatkotutkimuksiin, sanoo suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta.

Kalastuslain 62 §:n mukaan pyydykseen jääneestä hylkeestä on viipymättä ilmoitettava Luonnonvarakeskus Lukelle. Saimaannorpan kohdalla ilmoituksen voi tehdä myös suoraan Metsähallitukselle, joka välittää tiedon Lukeen.

Metsähallitus vastaa saimaannorpan suojelusta ja kannan seurannasta ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa. Kuolleisuuden seuranta on osa saimaannorpan kannan koon arviointia ja terveydentilan tarkkailua, minkä vuoksi kaikista kuolleista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan poliisille tai Metsähallitukseen. Kuolleista yksilöistä kerätään kudosnäytteitä tieteelliseen tutkimukseen, minkä vuoksi on hyvin arvokasta saada aina tieto, kun joku löytää kuolleen norpan

Saimaannorppia on jäljellä noin 360 yksilöä.

Kommentoi Facebookissa