Susijengi ei käyttänyt tilaisuuttaan – maailmanmestari Espanja lopulta tyly

Espanja voitti koripallon 2022 EM-kisojen puolivälieräottelussa upeasti taistelleen Suomen koriluvuin 100-90. (Kuva Fiba.Basketball)

Espanja voitti koripallon EM-kisojen puolivälieräottelussa Suomen pistein 100-90. Suomen hieno turnaus tuli päätökseensä.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi ei yltänyt EM-kisoissa välieriin saakka. Espanja oli Berliinissä pelatussa puolivälieräottelussa Suomea parempi koriluvuin 100-90.

Hallitseva maailmanmestari Espanja lähti otteluun selkeänä suosikkina, vaikka sen viime vuosikymmenten superjoukkueiden rungosta olivatkin mukana enää Rudy Fernandez sekä Hernangomezin NBA-pelaajaveljekset Willy ja Juancho. Yllättäen Susijengi hallitsi tapahtumia tauolle saakka.

Tilanne oli Susijengille ensimmäisen neljänneksen jälkeen 30-19 ja tauolla 52-43. Yllätys roikkui ilmassa.

Espanjan valmentaja Sergio Scariolo sai joukkueensa pelaamaan tauon jälkeen sellaista koripalloa, joka oli Suomelle myrkkyä. Lauri Markkasta oli puolustamassa tiukemmin kaksi miestä ja Susijengin viimeistelystä tuli vaikeaa. Ennen viimeistä neljännestä Espanja johtikin ottelua 73-67.

Viimeisellä neljänneksellä Susijengi pääsi kahden pisteen päähän. Viimeisten minuuttien aikana Espanja meni kuitenkin menojaan.

Tappio oli Suomelle kunniakas. Espanja on voittanut MM-kultaa 2006 ja 2019, EM-kultaa 2009, 2011 ja 2015 sekä olympiahopeaa 2008 ja 2012. Tokion olympiakisoissa 2021 Espanja oli puolivälierissä.

Silti tappiosta jäi hieman hapan maku. Susijengi pelasi Espanjaa vastaan ennen taukoa niin hyvää koripalloa, että ottelu olisi ollut voitettavissa.

Joka tapauksessa jo puolivälieräpaikka oli Suomelta merkittävä ja historiallinen saavutus. Edellisen kerran Suomi oli ollut EM-koriksessa kahdeksan parhaan joukossa 1967, mutta silloin kilpailu ei ollut yhtä kovaa, eivätkä Jugoslavia ja Neuvostoliitto olleet hajonneet useiksi valtioiksi.

Lauri Markkanen heitti Espanjaa vastaan 28 pistettä. Hän ei yltänyt samanlaiseen ilotulitukseen kuin riemukkaassa neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan, mutta pelasi uskomattoman hienon turnauksen. Markkanen lienee lähellä valintaa turnauksen tähdistöviisikkoon.

Petteri Koponen ja Shawn Huff esiintyivät Espanja-ottelussa ammattilaistason koripallossa viimeistä kertaa. Molemmat ilmoittivat lopettavansa uransa EM-kisoihin.

Kaksi merkittävää suomalaisuraa siis päättyi. Huff ja Koponen ovat tehneet merkittävän suomalaisen koripalloilun eteen.
Susijengi pelaa ilman heitä vuoden kuluttua MM-kisoissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lauri Markkasta hehkutetaan myös NBA:ssa – seuraavana haasteena Espanja

Kommentoi Facebookissa