Susijengi menossa EM-kisoihin – tummia pilviä riittää silti

Susijengin seuraavana haasteena on selviytyä mukaan 2022 EM-kisoihin.

Susijengin seuraavana haasteena on selviytyä mukaan 2022 EM-kisoihin. (Kuva AOP)

Vaikka paikka vuonna 2021 on lähellä, tulee Susijengi olemaan 2020-luvulla isojen haasteiden edessä.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi voitti sunnuntaina Fribourgissa pelatussa EM-karsintaottelussa Sveitsin 69-64 oltuaan ottelussa pahimmillaan 18 pisteen takaa-ajoasemassa. Upeaa nousua voi aina hehkuttaa, mutta ottelu sisälsi huolestuttaviakin piirteitä Susijengin nykytilasta.

Viime torstaina Suomi hävisi Serbialle tylyin lukemin 58-80. Se ottelu oli Susijengin heikoin esitys mies muistiin, kun kyseessä on ollut karsintaottelu tai arvokisaottelu.

Sveitsi-ottelussa surkea heittopeli jatkui 20 minuuttia. Vasta viimeisellä 20 minuutilla Susijengi pelasi käytössä olleiden pelaajien todellisella potentiaalilla ja kykeni venymään pakkovoittoon heikompaa joukkuetta vastaan.

Todennäköisesti Suomi myös pelaa 2021 EM-kisoissa. Kisapaikan menetys edellyttäisi suomalaisilta romahdusta, kun Sveitsi ensi vuoden helmikuussa tulee vieraaksi Espooseen.

Kisapaikka on Susijengi-buumin jatkuvuudelle elintärkeä. Jatkossa EM-kisoja pelataan vain joka neljäs vuosi, eikä Suomella ole nykytasollaan jakoa taistella MM-kisapaikasta olympiakisapaikasta puhumattakaan.

Ottelut Serbiaa ja Sveitsiä vastaan todistivat karulla tavalla Susijengin kansainvälisen tason laskua. Viime vuosikymmenen tukipilarit Shawn Huff, Tuukka Kotti, Jamar Wilson ja Mikko Koivisto alkavat olla kansainvälisiin huippupeleihin jo liian kankeita. Nuoremmasta polvesta Edon Maxhuni ja Topias Palmi ovat selkeästi kehittyneet, mutta 2010-luvun huippuvuosien tasostaan Susijengi on kokonaisuutena jäljessä.

Petteri Koposen puuttuminen EM-karsintaotteluista heikentää Suomen tasoa tietenkin tuntuvasti. Voi hyvin väittää, että 2010-luvun menestyksissä Koponen on ollut Susijengille tärkeämpi kuin puoli joukkuetta. Koposen taitoa hyödynnettiin Suomen liikkuvassa pelityylissä nerokkaasti ja tuloksena oli voittoja Ranskan, Kreikan tai Venäjän kaltaisista koripallon suurmaista.

Koponen täyttää huhtikuussa 32 vuotta. Hän on ikänsä puolesta mukana vielä 2021 ja 2025 EM-kisoissa.

Uutta Koposen tasoista pelintekijää Suomessa ei ole vielä kehittynyt. Kun Koponen lopettaa uransa, on Suomen koripallo yhtä vakavan kysymyksen äärellä kuin Ampumahiihtoliitto Kaisa Mäkäräisen lopettaessa.

NBA:ssa Chicago Bullsissa loistanut Lauri Markkanen nostaa Koposen kanssa Susijengin tasoa huomattavasti. Markkanen on 2021 EM-kisojen aikaan 24-vuotias ja ikänsä puolesta hänen pitäisi silloin viettää jo uransa huippuvuosia.

Vuonna 2000 syntyneet Mikael Jantunen ja Ville Tahvanainen pelaavat lupaavasti Yhdysvaltain yliopistosarjassa NCAA:ssa. Hekin lienevät mukana vuoden 2021 EM-joukkueessa, mutta epävarmaa on, ehtivätkö he tulevaisuudessa seurajoukkuevelvoitteiltaan arvokisakarsintoihin.

Materiaalin kapeus on Susijengille erittäin iso ongelma. Jos EM-karsintoja pelataan tulevinakin vuosina ilman NBA:n ja Euroliigan pelaajia, voi Suomella olla vaikeaa selviytyä EM-kisoihin, vaikka niihin kekkereihin otetaan nykyisin mukaan 24 joukkuetta.

Koripallon harrastajamäärät ovat olleet Suomessa 2010-luvulla nousussa, mutta mistään massojen lajista ei edelleenkään voi puhua. Suomi pysyy pienenä koripallomaana, joka auttamattomasti antaa tasoitusta, jos parhaat pelaajat eivät pääse maajoukkuepeleihin mukaan.

Euroopan Koripalloliiton FIBA Europen soisi tulevan järkiinsä ja järjestävän arvokisakarsintoja jatkossa seurajoukkuekauden ulkopuolella.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Susijengi rävelteli – voitti silti hurjan takaa-ajon päätteeksi

Kommentoi Facebookissa