Susijengi tekee paluun – koripallopoliittinen kukkotappelu kiusaa taas

Neljissä perättäisissä EM-kisoissa pelannut Susijengi taistelee paikasta 2021 EM-lopputurnaukseen.

Neljissä perättäisissä EM-kisoissa pelannut Susijengi taistelee paikasta 2021 EM-lopputurnaukseen (Kuva AOP)

Susijengi aloittaa EM-karsinnat Espoossa 20. helmikuuta ottelulla Serbiaa vastaan. Petteri Koponen ei siinä matsissa pääse tositoimiin.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi aloittaa EM-karsintaurakkansa ensi viikolla. Torstaina 20. helmikuuta Espoossa tulee vastaan Serbia. Sunnuntaina 23. helmikuuta Susijengi pelaa Fribourgissa Sveitsiä vastaan.

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann julkisti torstaina 15 pelaajan listan EM-karsintapeleihin, joista 12 pelaajan joukkue nimetään kumpaankin otteluun. Bayern Münchenin Petteri Koponen on listalla mukana, mutta nyt on jo selvää, ettei Koposta tulla näkemään Serbia-ottelussa.

Bayern München pelaa ensi viikon perjantaina Euroliigan ottelun Istanbulin Anadolu Efesiä vastaan. Luonnollisesti Bayern Koposen palkanmaksajana haluaa, että Koponen pelaa Euroliigaa eikä maajoukkuepelejä, jos aikataulujen päällekkäisyyksiä ei saada soviteltua.

Euroliiga ja Euroopan Koripalloliitto FIBA Europe ovat olleet tukkanuottasilla jo yli kahden vuoden ajan. Molemmat haluavat tuotteelleen näkyvyyttä, mutta kompromissihalukkuutta ei ole löytynyt.

Sinänsä molemmilla on hyvät perusteensa otteluohjelmilleen, mutta viime kädessä moisessa kukkotappelussa häviäjänä on itse koripallo. Suomen kaltaiset pienemmät koripallomaat kärsivät kapean materiaalinsa takia erityisen paljon.

Sveitsi-otteluun Koponen pääsee kuitenkin mukaan. Siinä ottelussa Suomella onkin pakkovoiton paikka.

Neljän joukkueen lohkosta kolme pääsee 2021 pelattaviin EM-kisoihin. Erikoista on, että Suomen lohkossa pelaavalla Georgialla on kisaisäntänä automaattinen kisapaikka, mutta silti Georgia pelaa EM-karsintoja.

Vuonna 2017 pelattujen edellisten EM-kisojen ja Rio de Janeiron 2016 olympiakisojen hopeajoukkue Serbia on lohkon ylivoimainen suosikki. Suomi ja Georgia ovat tasavahvoja. Sveitsi on ennakkoasetelmissa lohkon heikoin joukkue, joten tappio ensi viikon sunnuntaina veisi Susijengin jo selkä seinää vasten.

– Serbia on yksi maailman ehdottomista huipuista, joka on aina pelaajamateriaalinsa puolesta ennakkosuosikki, pelataan sitten arvokisoissa tai karsinnoissa. Sveitsillä on puolellaan pienen maan perinteiset vahvuudet, eli pelaajat tuntevat toisensa pitkältä aikaväliltä ja osaavat pelata saumattomasti yhteen, kommentoi Dettmann Koripalloliiton mukaan.

Suomen EM-karsintamiehistössä on ainakin kokemusta. Viisissä arvokisoissa 2010-luvulla mukana olleista EM-karsintoihin on nimetty Tuukka Kotti (Helsinki Seagulls), Shawn Huff (Helsinki Seagulls), Mikko Koivisto (Salon Vilpas), Petteri Koponen (Bayern München, Saksa) ja Sasu Salin (Iberostar Tenerife, Espanja). Myös Matti Nuutisella (CB Oviedo, Espanja), Jamar Wilsonilla (JL Bourg, Ranska) ja Carl Lindbomilla (Radom, Puola) on kokemusta EM-kisoista.

Uusina pelaajina kutsun Susijengiin ovat saaneet Salon Vilppaan Henri Kantonen sekä viimeiset kaksi kautta NCAA:ssa pelannut ja nyt CB Gran Canarian farmijoukkuetta Espanjassa edustava Edon Maxhuni. Suomen koripallon juniorityössä on menty eteenpäin, mutta maajoukkueesta useampi superlupaus on nyt poissa Yhdysvaltain yliopistopelivelvoitteiden takia.

Chicago Bullsin NBA-pelaaja Lauri Markkanen ei NBA-pelien takia pääse mukaan EM-karsintoihin. Markkanen lienee kuitenkin mukana 2021 EM-kisoissa, jos Suomi niihin kekkereihin selviytyy.

EM-kisat pelataan 2.-19. syyskuuta 2021. Alkulohkot pelataan Prahassa (Tshekki), Tbilisissä (Georgia), Milanossa (Italia) sekä Kölnissä (Saksa). Pudotuspelit ja mitaliottelut järjestetään Saksassa Berliinissä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympialaisten lähetysoikeuksista sopimus – Suomen kansan rahoittama YLE maksaa Discoverylle

Kommentoi Facebookissa