Susijengiltä kunnon näpäytys – buumi tekikin uuden tulemisen

Lauri Markkanen heitti 43 pistettä, kun Suomi voitti EM-kisojen neljännesvälieräottelussa Kroatian. (Kuva FIBA.Basketball)

Median ennakoimaa Susijengin urheilullista romahtamista ei tapahtunutkaan. MM-karsinnoissa ja EM-kisoissa tuli historiallinen saavutus.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi eteni EM-kisoissa Berliinissä historiallisesti puolivälieriin. Hallitseva maailmanmestari Espanja oli suomalaisia puolivälierissä vahvempi koriluvuin 100-90, mutta sai antaa itsestään Susijengiä vastaan parastaan.

Espanja tuuletti välieräpaikkaa harvinaisen villisti. Se kertoo osaltaan espanjalaisten nykyarvostuksesta Suomen joukkuetta kohtaan.

Viime vuosikymmenellä Suomi pelasi EM-kisoissa 2011, 2013, 2015 ja 2017 yltäen joka kerta alkulohkostaan jatkoon. Nyt Suomi otti askeleen eteenpäin voitettuaan neljännesvälieräottelussa Kroatian ja edettyään puolivälieriin.

Muutama vuosi sitten puhuttiin vielä Susijengi-tarinan lässähdyksestä. Petteri Koposen ja Shawn Huffin kaltaisten ikonien uran päättymisen arveltiin johtavan maajoukkueen suoritustason laskuun.

Moisille väittämille oli kieltämättä perusteitakin. Junioreista ei ollut näköpiirissä Koposen tai Huffin kaltaisia kykyjä.

Samalla unohdettiin Lauri Markkasen valtava merkitys. Hänen pelinsä NBA:ssa eivät olleet sujuneet tähtiloistossa. Mediassa ei ymmärretty Markkasen tuomia mahdollisuuksia Susijengin menestykselle.

Susijengissä Markkasen todellinen potentiaali pääsi tänä vuonna irti. Syynä tähän oli valmennusjohdon fiksu peluutus sekä sekin, ettei Markkanen kärsinyt kesän peleissä loukkaantumisista.

Ja uusia kykyjä on takakentälle tulossa. Kokeneempi takamies Edon Maxhuni on nostanut tasoaan paljon. Vasta 18-vuotias Miro Little osoitti potentiaalinsa kehittyä Koposen tai Sasu Salinin kaltaiseksi pelaajaksi.

MM-karsinnoissa hienosti pelannut laitahyökkääjä Olivier Nkamhoua teki läpimurtonsa maajoukkueessa. Hän ei päässyt mukaan EM-kisoihin, koska hänen yliopistoseuransa ei antanut lupaa, mutta vuoden kuluttua MM-kisoissa Nkamhoua lienee käytettävissä ja todennäköisesti myös Susijengin avausviisikossa Markkasen kanssa.

Susijengin 2010-luvun menestystarina henkilöityi vahvasti valmentaja Henrik Dettmanniin, mutta yksin Dettmann ei ole ollut menestystarinaa luomassa. Fiksuna miehenä Dettmann siirsi vuosien edetessä vastuuta apureilleen. EM-kisoissa Susijengiä valmentaneet Lassi Tuovi ja Mikko Larkas ovat tehneet Dettmannin kanssa tiimityötä vuosien ajan.

Suomi on selviytynyt 2023 MM-kisoihin ensimmäisenä Euroopan maana. Susijengi-buumi jatkunee vuoden kuluttua entistä kuumempana.

Kaiken hehkutuksen keskellä on silti hyvä muistaa realiteetit. Susijengi yhä nousee ja kaatuu Markkasen mukana. Mikäli Markkanen ei ole mukana arvoturnauksessa, eivät Suomen menestysmahdollisuudet ole korkealla.

Toistettakoon vielä Shawn Huffin elokuussa antamat kommentit:

– Koripallossa on vaan viisi kaveria kentällä. Jos yksi sun joukkueesta voi olla ihan missä pelissä tahansa kentän paras pelaaja, antaa se sulle mahdollisuuden voittaa ihan jokaisen ottelun. Se nostaa kollektiivisesti koko sen joukkueen itseluottamuksen tasoa. Jos hoidan oman tonttini hyvin, ja meillä on tämmöinen kaveri kuin Lauri Markkanen, joka voi ratkaista ottelun. Sen merkitystä ei pysty edes kuvailemaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Susijengi ei käyttänyt tilaisuuttaan – maailmanmestari Espanja lopulta tyly

Kommentoi Facebookissa