Suuri osa digiosaajista haluaa vaihtaa työpaikkaa – Kanada ohitti suosikkikohteena USA:n

Digitaalisista osaajista on nyt maailmanlaajuisesti kova kysyntä. (Kuvituskuva Fotolia)

Tutkimuksen mukaan palkan ja työnantajan arvojen merkitys on noussut.

TYÖPAIKAT Jopa 40 prosenttia digitaalisilla aloilla työskentelevistä työntekijöistä etsii aktiivisesti työtä, ja lähes 75 prosenttia arvelee jättävänsä nykyisen työnsä lähitulevaisuudessa, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin tutkimuksesta.

Kyselyn mukaan 63 prosentille työpaikan vaihtamisen tärkein motivaattori on mahdollisuus edetä uralla, seuraavaksi tärkein tekijä 49 prosentille on uusien haasteiden etsiminen.

Digiosaajat arvostavat työssä edelleen eniten hyvää työ- ja yksityiselämän tasapainoa, mutta erilaiset taloudelliset seikat, kuten palkka, pitkän aikavälin kannustimet, esimerkiksi optiot ja osakkeet, ovat nousseet viidenneltä sijalta kolmanneksi kolmessa vuodessa.

Myös työpaikan monimuotoisuuteen, inklusiivisuuteen ja ympäristökysymyksiin liittyvien asioiden merkitys on kasvanut viime vuoden aikana, ja ne ovat nyt tärkeitä 61 prosentille digiosaajista.

Noin 50 prosenttia kyselyyn vastanneista ei työskentelisi yrityksille, jotka eivät jaa työntekijän ajatuksia koskien monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. Puolestaan 48 prosenttia ei halua työskennellä yrityksessä, jonka ympäristöpolitiikkaan liittyvät ajatukset poikkeavat omista.

– Digitaalisissa tehtävissä työskentelevät työntekijät selvisivät koronakriisistä suhteellisen vahingoittumattomina ja ovat nyt siirtymässä ylikuumennetuille kykymarkkinoille, joilla on tarjota monia vaihtoehtoja. Teknologiaosaajien palkat ovat nousseet tasolle, jolla harvat työnantajat voivat kilpailla. Tutkimuksemme osoittaa kuitenkin, että raha ei ole kaikki kaikessa – työnantajat voivat silti houkutella digitaalisia kykyjä oikean työpaikkakulttuurin ja -arvojen avulla, sanoo BCG:n osakas Tapio Schrey.

Yhä harvempi on halukas muuttamaan työn vuoksi toiseen maahan: maastamuutosta kiinnostuneiden digiosaajien määrä on laskenut 55 prosenttiin aikaisemmasta 67 prosentista. Kuitenkin 68 prosenttia tekisi mielellään etätyötä työnantajalle jostain muusta maasta. Erityisen kiinnostuneita ollaan työskentelemään etänä yrityksille, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa.

Ne digiosaajat, jotka haluavat yhä muuttaa työn takia, ovat kiinnostuneimpia Kanadasta. Kanada ohitti suosikkikohteena USA:n. Euroopan maiden, mukaan lukien Saksan, Sveitsin ja Ranskan, suosio laski, kun taas Singapore ja Uusi-Seelanti nousivat suosikkilistalla kymmenen kärkeen. Niiden suosio kuvastaa maiden suotuisaa koronatilannetta. Iso-Britannia säilytti viidennen sijansa, ja Lontoo on edelleen houkuttelevin kaupunki digiosaajien muuttokohteena.

– Digitaalisista osaajista on nyt maailmanlaajuisesti kova kysyntä, ja osaajat ovat tiedostaneet sen. Suomalaisten yritysten tulee siis todella pitää kiinni digiosaajistaan ja miettiä keinoja osaajien houkuttelemiseksi. Etätyöskentelyn yleistyttyä digitaalisia osaajia kannattaa etsiä myös Suomen rajojen ulkopuolelta, sanoo toimitusjohtaja Ismo Kurri The Networkia Suomessa edustavasta Rekrytointi.com-palvelusta.

Kansainvälisen Decoding Digital Talent -tutkimuksen otos kattoi lähes 10 000 digitaalisissa tehtävissä työskentelevää työntekijää. Kysely tehtiin yhteistyössä kansainvälisen, 139 maassa toimivan The Network -rekrytointiverkoston kanssa ja Suomessa vastaukset keräsi Rekrytointi.com-palvelu.

Lue myös: Nuorilla on haasteita tämän päivän kansalaistaidoissa – ”Se, että on syntynyt digiaikana ei takaa digitaitoja”

Kommentoi Facebookissa