Suurin osa maailman metaanipäästöistä syntyy trooppisilla alueilla – samoin kaksi kolmasosaa lisääntyneistä päästöistä

Tutkimuksen mukaan trooppisilla alueilla syntyy noin 65 prosenttia metaanin kokonaispäästöistä.

Tutkimuksen mukaan trooppisilla alueilla syntyy noin 65 prosenttia metaanin kokonaispäästöistä. (Kuva Fotolia)

Ilmakehän metaanipitoisuuden nousun seurauksena ilmaston lämpeneminen kiihtyy.

ILMASTONMUUTOS Monitieteellinen, alan huippututkijoista koostuva tutkimusyhteisö on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan metaanipäästöt ovat jatkaneet kasvuaan maailmanlaajuisesti viime vuosikymmeninä. Tämän seurauksena ilmakehän metaanipitoisuudet nousevat ja ilmaston lämpeneminen kiihtyy.

Global Carbon Project -yhteisön julkaiseman tutkimuksen mukaan ilmakehän metaani saavutti 1 857 biljoonasosan pitoisuuden vuonna 2018, mikä on noin 2,6 kertaa enemmän kuin esiteollisella ajalla. Vuosien 2008–2017 aikana maailmanlaajuiset metaanipäästöt olivat 576 miljoonaa tonnia metaania vuodessa.

Vuoden 2012 jälkeen maailmanlaajuiset metaanipäästöt ovat seuranneet ilmastopaneeli IPCC:n arvioimaa korkeiden päästöjen skenaariota, joka johtaa nopeimpaan lämpenemiseen.

Metaanipäästöt tulevat pääasiassa ihmisen aikaansaamista päästölähteistä, kuten maataloudesta, fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja jätteiden käsittelystä. Nämä päästölähteet korostuvat erityisesti trooppisilla alueilla, joilla syntyy noin 65 prosenttia metaanin kokonaispäästöistä. Myös noin kaksi kolmasosaa lisääntyneistä päästöistä on peräisin samoilta alueilta.

– Ihmisperäiset päästölähteet tuottavat noin 60 prosenttia metaanin kokonaispäästöistä, ja ne ovat pääasiallisessa vastuussa päästöjen viimeaikaisesta noususta, Ilmatieteen laitoksen tutkija Aki Tsuruta toteaa.

Juttuvinkki: Näin sinun tulisi vähentää hiilijalanjälkeä – vaihda asuntosi pienempään, älä juo maitoa tai syö punaista lihaa

Metaani on toiseksi voimakkain ihmisen tuottama kasvihuonekaasu hiilidioksidin jälkeen. Metaanin lämmityspotentiaali on 28 kertaa korkeampi kuin hiilidioksidin, ja näin ollen sillä on voimakas vaikutus ilmaston lämpenemiseen.

Suurimmat epävarmuustekijät metaanitaseissa liittyvät luonnollisiin päästöihin esimerkiksi turvesoilta, mineraalimaasta ja sisävesialueilta. Näin ollen tarvitaan tarkempia arvioita luonnon metaanitaseiden lähde- ja nielukomponenteista. Tutkijat rohkaisevat tarkentamaan erityyppisten kosteikkojen maantieteellistä kartoitusta, kehittämään metaanipäästöjen prosessimalleja ja lisäämään paikallisia havaintoja.

Global Carbon Project on monitieteellinen, kansainvälinen tutkijayhteisö, joka koostuu mallien kehittäjistä ja mittausasiantuntijoista. Ryhmä tuottaa joka toinen tai kolmas vuosi synteesin maailmanlaajuisista metaanitaseista. Ilmatieteen laitos osallistui Global Carbon Project -työhön nyt ensimmäistä kertaa.

Tutkimus julkaistiin Earth System Science Data -tiedelehdessä.

Lue myös: Luonnon vastaisku? – Suuri osa suomalaisista uskoo koronaviruksen ja ilmastonmuutoksen väliseen yhteyteen

Kommentoi Facebookissa