Suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin – he ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut aikuiset

Tukea pikkulasten vanhemmille tarvitaan riittävään unen saantiin ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Tukea pikkulasten vanhemmille tarvitaan riittävään unen saantiin ja psyykkiseen hyvinvointiin. (Kuva Fotolia)

Runsas alkoholin juominen on harvinaisempaa ja vapaa-ajan ruutuaika vähäisempää kuin muilla.

PERHE Suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin. He ovat tyytyväisempiä perhe-elämäänsä ja saavutuksiinsa elämässä kuin muut samanikäiset aikuiset. He myös elävät osin terveellisemmin kuin muut aikuiset. Tulokset selviävät laajasta FinTerveys 2017 -väestötutkimuksesta, josta julkaistaan nyt tuloksia pikkulasten vanhemmista. Tutkimuksessa edellytettiin, että perheessä on ainakin yksi alle 7-vuotias lapsi.

Syntyvyys on laskenut Suomessa huomattavasti vuodesta 2011 alkaen. Vuonna 2018 se oli alhaisempi kuin koskaan: tuolloin syntyi 1,41 lasta naista kohti.

– Syntyvyyden laskusta ja sen syistä on keskusteltu paljon. Mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta. Tämä tutkimus kuitenkin osoittaa, että suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin, kertoo THL:n erikoistutkija Annamari Lundqvist.

Pikkulasten vanhemmista lähes 90 prosenttia kokee elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Pikkulasten äideistä tyytyväisiä perhe-elämäänsä on 84 prosenttia – muista naisista 76 prosenttia – ja isistä 87 prosenttia, kun muista miehistä tyytyväisiä on 78 prosenttia.

Pikkulasten äideistä tyytyväisiä saavutuksiinsa elämässä on 82 prosenttia, muista naisista 69 prosenttia, ja isistä 78 prosenttia, kun muista miehistä osuus on 58 prosenttia.  Pikkulasten vanhemmat ovat yhtä tyytyväisiä taloudelliseen tilanteeseensa kuin muut aikuiset. Pikkulasten äideistä 43 prosenttia ja isistä 52 prosenttia on tyytyväisiä taloudelliseen tilanteeseensa.

Psyykkistä kuormittuneisuutta kokee 6 prosenttia pienten lasten äideistä ja 7 prosenttia isistä. Masennusoireita esiintyy 12 prosentilla äideistä ja 6 prosentilla isistä. Joka kymmenes pikkulapsen vanhempi tupakoi päivittäin. Myös kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö on selvästi suosituksia vähäisempää.

Pikkulasten vanhemmat elävät osin terveellisemmin kuin muut samanikäiset aikuiset. He juovat harvemmin yli kuusi alkoholiannosta kerralla ja istuvat ruudun ääressä vapaa-ajallaan vähemmän kuin muut aikuiset. Esimerkiksi vain 14 prosenttia vanhemmista ilmoittaa istuvansa vapaa-ajallaan ruudun ääressä enemmän kuin kolme tuntia päivässä, mutta muista naisista näin ilmoittaa 24 prosenttia ja miehistä 36 prosenttia.

Pikkulasten vanhemmat kokevat kuitenkin harvemmin kuin muut aikuiset nukkuvansa riittävästi. Pikkulasten äideistä 64 prosenttia ja isistä 67 prosenttia kokee nukkuvansa riittävästi, kun muista naisista näin kokee 76 ja miehistä 77 prosenttia.

Vaikka pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä ja elävät monella tavalla terveellisemmin kuin muut aikuiset, neuvoloiden täytyy yhä tarjota kokonaisvaltaista ja terveyttä edistävää elintapaohjausta. Vanhempien terveyttä ja hyvinvointia tukeviin elintapoihin, erityisesti riittävään unen saantiin ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseen, on vastedeskin kiinnitettävä tutkimuksen mukaan huomiota.

Lue myös: Taloushuolet heijastuvat perheen hyvinvointiin – vanhempien yksinäisyydestä aina lasten läksyjen lukemiseen

Kommentoi Facebookissa