Suzuki Jimny pysyy uskollisena juurilleen – auton uusin versio on jopa entistä maasturimaisempi

Suzuki julkaisi viralliset kuvat uutuudesta, mutta lopullisia teknisiä yksityiskohtia joudutaan vielä odottamaan.

Suzuki julkaisi viralliset kuvat uutuudesta, mutta lopullisia teknisiä yksityiskohtia joudutaan vielä odottamaan. (Kuva Suzuki)

Jimny on keskittynyt puhtaasti maasto-ominaisuuksiin ja jättänyt kaikenlaisen ylellisyyden muiden heiniksi.

AUTOT Karun tarkoituksenmukaiset maastoautot alkavat nykyään olla harvinaista herkkua, kun yhä useampi niistä on muuttunut varsinaiseksi luksuksen linnakkeeksi katumaasturien vanavedessä. Japanilaisen Suzukin mallistossa on kuitenkin ollut näihin päiviin asti tarjolla auto, joka on keskittynyt puhtaasti maasto-ominaisuuksiin ja jättänyt kaikenlaisen ylellisyyden muiden heiniksi.

Tämä malli tottelee Jimny-nimeä, ja se on pysynyt lähes muuttumattomana tuotannossa jo 20 vuoden ajan. Myös auton edeltäjät olivat pitkäikäistä lajia, koska ensimmäisen sukupolven mallia valmistettiin vuodesta 1970 vuoteen 1981 asti. Samurainakin tunnettu seuraaja oli puolestaan tuotannossa siitä eteenpäin vuoteen 1998 saakka, jolloin nykyinen Jimny esiteltiin. Nykymalli on saanut 20 vuoden uransa aikana ainoastaan yhden kevyen faceliftin, joten se ei ole juuri välittänyt automaailman viimeisimmistä trendeistä.

Kojelaudan keskellä komeilee nyt monesta muustakin nykyautosta tuttu kosketusnäyttö.
Kojelaudan keskellä komeilee nyt monesta muustakin nykyautosta tuttu kosketusnäyttö. (Kuva Suzuki)

Julkisuuteen on putkahdellut jo jonkin aikaa kuvavuotoja ja salavalokuvia neljännen polven Jimnystä, jota silmälläpitäen kolmannen sukupolven tuotanto on äskettäin päättynyt. Suzuki julkaisi nyt viralliset kuvat uutuudesta, mutta lopullisia teknisiä yksityiskohtia joudutaan vielä odottamaan. Niidenkin vuoro koittaa pian, koska auto esitellään Japanin kotimarkkinoilla vielä tämän kesän aikana.

Jimny uhmaa nykyistä katumaasturitrendiä, ja uusin painos näyttää jopa entistä maasturimaisemmalta. Kulmikkaissa muodoissa on hitunen retrohenkeä, ja tyylissä on paljon samaa kuin 1980-luvulla myydyssä toisen sukupolven Jimnyssä tai eurooppalaisittain Samuraissa. Muotoilu on saanut myös selviä vaikutteita Land Rover Defenderin ja Mersun G-luokan kaltaisista maasturi-ikoneista. Niinpä lasi- ja kylkipinnat ovat lähes suorat ja pyöränaukot korostetun kulmikkaat.

Moderni tyyli näkyy selvimmin sisustassa, ja kojelaudan keskellä komeilee nyt monesta muustakin nykyautosta tuttu kosketusnäyttö. Sisätilatkin on kuitenkin muotoiltu käytännöllisyyden ehdoilla. Niinpä useimpia toimintoja pitäisi edelleen pystyä käyttämään vaikka hanskat kädessä, ja turha hienostelu materiaalivalinnoissa on jätetty muille.

Autossa on edelleen perinteinen tikapuurunko, kolmella tukivarrella varustettu jäykkä taka-akselisto ja kytkettävä neliveto alennusvaihteistolla.
Autossa on edelleen perinteinen tikapuurunko, kolmella tukivarrella varustettu jäykkä taka-akselisto ja kytkettävä neliveto alennusvaihteistolla. (Kuva Suzuki)

Jimnyn ajo-ominaisuuksia päällystetyillä teillä on kohennettu jonkin verran asiakaspalautteen perusteella, mutta pääpaino on tietysti maastoajossa. Siksi autossa on edelleen perinteinen tikapuurunko, kolmella tukivarrella varustettu jäykkä taka-akselisto ja kytkettävä neliveto alennusvaihteistolla. Uutta Jimnyä on testattu neljässä eri maassa, jotta se vetoaisi mahdollisimman hyvin globaaliin asiakaskuntaan. Yksi näistä maista on Iso-Britannia, joten eurooppalaistenkin tarpeet on otettu huomioon.

Moottoreista ei ole vielä lopullista tietoa, mutta aloitusmallia vauhdittaa todennäköisesti vapaasti hengittävä 1,2-litrainen bensakone. Lisäksi tarjolle tullee litran kokoinen ja kolmisylinterinen Boosterjet-pikkuturbo, mutta dieseleitä ei Jimnyn pellin alla nähdä eikä enää missään muussakaan Suzukissa.

Vaikka perinteiset maasturit ovat jääneet pahasti katumaasturien jalkoihin, japanilaisilla on kovat tavoitteet Jimnyn suhteen. Auton pitäisi nimittäin johdattaa Suzukin myyntilukemat 20 prosentin kasvuun Euroopan markkinoilla. Tavoitteen toteutumista päästään arvioimaan ensi vuoden alusta lähtien, jolloin uuden Jimnyn myynti alkaa.

Lue myös: Citroën C5 Aircrossin Eurooppa-versio lanseerattiin – auton pitäisi olla luokkansa mukavin katumaasturi

Kommentoi Facebookissa