Synkkä urheiluvuosi 2020 päättyy – elpyminen vie vuosikausia

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä. (Kuva AOP)

Huippu-urheilulle koronapandemia oli valtava katastrofi. Taloudellisia seurauksia voi toistaiseksi vain arvailla.

URHEILU Vuosi 2020 jättää ison jäljen huippu-urheilun historiaan, mutta ei suinkaan positiivisessa mielessä. Koronapandemia ajoi huippu-urheilun kriisiin, josta toipuminen vie vuosien ajan.

Suomessa puhuttiin vuoden 2020 urheilun superkesästä. Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat oli ensi kertaa selviytynyt EM-lopputurnaukseen. EM-kisojen jälkeen ohjelmassa olivat myös Tokion kesäolympiakisat, joista Suomelta ei tosin ollut suuria mitalitoiveita.

Ja ennen superkesää Leijonien piti puolustaa Sveitsissä jääkiekon MM-kultaa. Penkkiurheilijoille oli tarjolla kolmen kuukauden ähkyputki.

Vuoden vaihtuessa media uutisoi Kiinan Wuhanissa leviävästä viruksesta. Sen ei kerrottu olevan kuitenkaan yhtä vaarallinen kuin SARS-virus.

Kun Kiina tammikuun lopulla uudenvuodenjuhliensa yhteydessä meni koronasulkuun, ei muualla maailmassa vielä huolestuttu. Annettiin yhä ymmärtää, että virus pysyisi Kiinassa.

Kaikki urheilutapahtumat Kiinassa peruttiin. Shanghain Formula ykkösten osakilpailulle kartoitettiin korvaavaa kisaa Italian Mugellosta tai Imolasta.

Sitten tuli maaliskuu. Koko maailma kärvistelikin koronan kourissa. Maaliskuun toisena viikonloppuna pysähtyi urheilu lähes koko maailmasta.

Formula ykkösten kauden avauskilpailu peruttiin noin tuntia ennen harjoitusten alkua. Meksikon ralli lopetettiin ennen päätöspäivää, jotta ralliväki ehtisi kotiin ennen kuin Meksiko sulkisi rajansa.

Pian lähes kaikki maailman urheilusarjat keskeytettiin. Poikkeuksen teki vain Valko-Venäjä, jonka jääkiekon ja jalkapallon pääsarjoja jatkettiin itsepintaisesti. Maan itsevaltainen presidentti Aleksander Lukashenko uhosi peltotöiden ja traktorilla ajelun auttavan koronaviruksen torjunnassa.

Jääkiekon Euroopan pääsarjojen kaudet päätettiin ennen aikojaan, eikä mestaruuksia jaettu. Jääkiekon MM-kisat peruttiin kokonaan. Jalkapallon EM-kisat ja Tokion kesäolympialaiset siirrettiin vuoteen 2021.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Urheilu oli tauolla lähes koko maailmasta maaliskuusta toukokuun lopulle. Ensimmäisenä horroksesta herätettiin jalkapallon Saksan Bundesliiga. Kesällä jatkuivat myös muut jalkapallon merkittävimmät pääsarjat. Pohjois-Amerikassa jääkiekon NHL ja koripallon NBA veivät kautensa loppuun loppukesällä ja alkusyksystä.

Yleisöä maailman suurimmissa sarjoissa otteluihin ei kuitenkaan päästetty. Sarjoja oli kuitenkin pakko jatkaa, koska tv-sopimukset sitä vaativat. Muussa tapauksessa edessä olisi ollut konkurssiaaltoja.

Suomessa tilanne oli yleisön osalta parempi. Jalkapallon Veikkausliigan ja pesäpallon Superpesiksen otteluihin sai päästää 500 katsojaa katsomolohkoa kohden. Jääkiekon SM-liiga aloitti kautensa lokakuussa ja noudatti samaa käytäntöä.

Formula ykkösten kausi alkoi heinäkuussa. Kuuden kuukauden sisään ajettiin 17 kisaa, joista lähes kaikki tyhjille katsomoille.

Rallin MM-sarjassa pystyttiin ajamaan loppuvuodesta neljä kilpailua. Jyväskylän MM-ralli jäi tosin väliin.

Kevään rajoitusten jälkeen urheilun jatkuminen edusti jonkinlaista askelta paluulle normiin, mutta yleisörajoitusten myötä urheiluviihteestä jäi monille valjukin maku. Sanomattakin on selvää, että huippu-urheilu saa merkittävän osan viihdearvostaan yleisöstä.

Lipputulojen menetys on ammattilaisurheilulle valtava takaisku. Koronapandemian urheilulle aiheuttamat taloudelliset tappiot ovatkin mittavia. Tappioiden kokonaisuutta on vielä vaikea arvioida, koska pandemia ei ole ohi.

Huippu-urheilijoiden palkanalennukset ovat väistämättömiä. Urheiluorganisaatioiden konkurssejakin on odotettavissa.

Vuoden 2021 aikana katsojia todennäköisesti pääsee tapahtumiin enemmän ja enemmän, kun koronarokotukset etenevät. Mutta tammikuun 2020 taloudelliseen tilaansa huippu-urheilu ei tule pääsemään moneen vuoteen.

Joka tapauksessa 2021 on lupa odottaa, että Huuhkajat viimeinkin pelaa ensimmäisen arvoturnauksensa. Vielä ei tosin ole tietoa, missä EM-turnaus on tarkoitus pelata. Sitäkään ei tiedetä, päästetäänkö otteluihin katsojia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomella synkät näkymät Tokion olympialaisiin – ”paras Pohjoismaa” kuulostaa nyt vitsiltä

Kommentoi Facebookissa