Syötkö sinäkin leipää kuten muutkin suomalaiset?

Viljatuotteet ovat erinomainen kuidunlähde ja viljakuidut on helpoin koota täysjyvätuotteista. (Kuva Prisca Leclerc)

Suomalainen söi viime vuonna ruokaleipää reilu 40 kiloa eli noin neljä leipäviipaletta päivässä.

RUOKA Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoinnin ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2022 ruokaleipää keskimäärin reilut 40 kg/hlö.

Kahvileipä ja konditoriatuotteet maistuivat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kg kahvileipää. Tämä tarkoittaa yhden pullan tai muun leipomoherkun nauttimista joka kolmas päivä.

– Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.

Päivittäin suomalainen kuluttaja söi leipää viime vuonna noin 110 g, mikä vastaa noin neljä viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää.

– Kun tämän leivän valitsee runsaskuituisena vaihtoehtona, saa päivän kuiduista kasattua jo 7-22 g leivän kuitupitoisuudesta riippuen, vinkkaa Virtanen.

Runsaskuituisessa leivässä kuitua on vähintään 6 g/100g eli vähintään pari kolme grammaa per viipale. Hapankorppu on oikea kuitupommi ja sisältää kuitua jopa 20 g/100g.

Parhaiten suomalaisille maistuvat kotimaiset leipomotuotteet. Laskelmien mukaan suomalainen söi viime vuonna reilu 33 kg kotimaista leipää. Kahvileivästä ja konditoriatuotteista noin 5,4 kg on kotimaista tuotantoa.

Monet kotimaiset leivät ovat runsaskuituisia eli sisältävät kuitua vähintään 6 prosenttia. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25–35 g päivässä. Harvalla suomalaisella tämä toteutuu. Suomalaisten ravitsemustottumuksia selvittäneen FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan 70 prosenttia väestöstä saa kuitua liian vähän: suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on vain 20–22 g /vrk.

Viljatuotteet ovat erinomainen kuidunlähde ja viljakuidut on helpoin koota täysjyvätuotteista. Täysjyväleivän terveellisyys perustuu sen sisältämään viljakuituun sekä vitamiineihin ja kivennäisaineisiin. Syömällä neljä palaa runsaskuituista leipää saadaan leivän kuitupitoisuudesta riippuen kokoon 7–18 g kuitua.

Riittävää kuidun saantia on hankala täyttää ilman viljatuotteita: suositellulla kasvisten ja hedelmien määrällä, puoli kiloa päivässä, saadaan kuitua noin 9 g. Vaikka kasviksia täydentäisi pähkinöillä ja siemenillä, jotka ovat hyviä kuidun lähteitä, kertyy suositellusta määrästä 30 g / pvä kuitua lisää kuitenkin vain 3 grammaa.

Lue myös: Ruokabarometri paljastaa – näistä ruoka-aineista suomalaiset säästävät hintojen noustessa

Kommentoi Facebookissa