Taas uusi lakko tulossa – työtaistelut uhkaavat nyt myös mekaanista metsäteollisuutta

Lakon piirissä on muun muassa vaneritehtaita ja sahoja, sekä niiden tuotantoa tukevia yrityksiä.

Lakon piirissä on muun muassa vaneritehtaita ja sahoja, sekä niiden tuotantoa tukevia yrityksiä. (Kuva Fotolia)

Neuvottelut ovat sujuneet huonosti, ylityökielto alalle julistettiin jo ennen joulua.

TYÖRIIDAT Työnseisaus uhkaa nyt myös mekaanista metsäteollisuutta, paperiteollisuuden toimihenkilötyötä uhkaavan työriidan lisäksi. Teollisuusliitto ry ilmoitti eilen mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta.

Teollisuusliitto ry:n ja Metsäteollisuus ry:n välinen mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimus on päättynyt 30.11.2017 eikä neuvotteluissa ole saavutettu yksimielisyyttä osapuolten kesken. Sopimuksen piirissä on kaikkiaan 10 000 työntekijää.

Teollisuusliitto aloittaa lakon mekaanisen metsäteollisuuden työpaikoilla. Lakon piirissä on nyt noin 5 000 työntekijää. Työtaistelu alkaa maanantaina 22.1. kello 6.00 ja päättyy 29.1. kello 5.59, ellei sitä ennen päästä Teollisuusliittoa tyydyttävään ratkaisuun.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on yhteydessä työriidan osapuoliin ja päättää sen jälkeen jatkotoimista. Neuvottelut uudesta sopimuksesta ovat sujuneet heikosti, Teollisuusliitto julisti alalle ylityökiellon jo ennen joulua.

– Ihmettelen, miksi järkevä sopiminen järjestäytyneiden työnantajien kanssa ei onnistu. Metsäteollisuus ry:n tapa neuvotella on sellainen, että jos kaikki heidän vaatimuksensa eivät mene läpi, sopimusta ei synny. Eihän tällainen menettely ole nykyaikaa, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Jari Nilosaari ihmettelee.

Teollisuusliiton mukaan työnantajapuoli on tuonut mekaanisen metsän neuvottelupöytään ison tukun heikennysesityksiä, kuten työnantajan laajemman direktio-oikeuden vuosiloman jakamisessa, viikkotyövuoroissa nykyistä huonommat ehdot sekä heikennyksiä maksettaviin korvauksiin.

Metsäteollisuus ry pitää Teollisuusliiton lakkovaroitusta valitettavana. Heidän mukaansa Teollisuusliitto on haluton keskusteluun ja ratkaisu tulee löytää neuvottelemalla.

– Teollisuusliitto ei ole toistaiseksi ollut valmis käymään todellisia neuvotteluita. Liiton pitää perua työtaistelutoimet, jotka vaikeuttavat yritysten toimintaa, sanoo puolestaan Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Lakko on suunnattu pääosin yrityksiin, joilla on kytkös Metsäteollisuus ry:n hallintoon tai neuvottelijoihin. Lakon piirissä on muun muassa vaneritehtaita ja sahoja, sekä muita tuotantolaitoksia ja niiden tuotantoa tukevia yrityksiä.

Aiemmin tällä viikolla Ammattiliitto Pro ilmoitti paperiteollisuuden toimihenkilöitä koskevasta työnseisauksesta 17.–24.1.2018. Valtakunnansovittelija on kutsunut Ammattiliitto Pron ja Metsäteollisuus ry:n sovittelutapaamiseen tiistaina 9.1.2018 klo 10. Työnseisauksen piirissä ovat ilmoituksen mukaan kaikki toimihenkilösopimuksen piirissä olevat yritykset.

Mekaanisen metsäteollisuuden työtaistelun piiriin kuuluvat yritykset näet tästä.

Kommentoi Facebookissa