Tähän on menty – kalakin kasvatetaan kohta kännykällä!

Kasvattajalla on taskussaan koko yrityksen kalasto, missä ikinä hän liikkuukaan.

Kasvattajalla on tavallaan taskussaan koko yrityksen kalasto, missä ikinä hän liikkuukaan. (Kuvituskuva Fotolia)

Raisioaquan mobiilisovellus yhdistää älypuhelimet ja kalankasvatuksen.

KALANKASVATUS Raisioaquan uusi Kasvuluotain-mobiilisovellus on kehitetty helpottamaan kalankasvattajien arkea ja optimoimaan kalanruokintaa. Sovelluksen käyttö tarkentaa kalojen ruokintaa, poistaa kuluja ja estää ylimääräisten ravinteiden päätymisen vesiluontoon. Kasvuluotain-sovellus on kehitetty yhteistyössä Leadin Oy:n kanssa.

Kalankasvattajat ovat kiinnostuneita alalla lisääntyvästä digitaalisuudesta ja tekniikan tarjoamista mahdollisuuksista sekä toimintaa helpottavista ratkaisuista. Kasvuluotain on älypuhelimella ja tietokoneella toimiva, kalanruokintaa optimoimaan kehitetty mobiilisovellus eli appi.

– Jo nyt kalankasvattamoissa ja maitotiloilla ohjataan ja tarkkaillaan arkea sovelluksilla ja mittareilla. Ne ovat osa suurta Internet of Farming –hankettamme, joka luo uuden kokonaisvaltaisen kumppanuuden. Myös Kasvuluotain on osa hanketta, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola taustoittaa.

Kasvuluotaimen ansiosta Raisioaquan paperille painettujen ruokintasuositusten eli ruokintataulukoiden aika on ohi, ja samalla appiin rakennetun matemaattisen kaavan ansiosta tarkat taulukot tarkentuvat entisestään. Sovellus helpottaa kalankasvattajien ruokinnan suunnittelutyötä ja kalamassan kasvun seurantaa. Veden lämpötila siirtyy automaattisesti veteen sijoitettavasta anturista tiedoksi pilvipalveluun.

– Kasvattaja perustaa kalastonsa eli kalojen kappalemäärän ja keskipainon sovelluksen PC-versioon altaittain. Veden lämpötilatieto on oikean rehuannoksen kannalta tärkein yksittäinen tekijä. Sovellusta käyttävillä pilottilaitoksilla on eri syvyyksissä automaattiset lämpötiloja mittaavat anturit, joiden lämpötilatieto siirtyy pilvipalvelun kautta Kasvuluotaimeen.

Kasvuluotain-sovellus helpottaa kalankasvattajien ruokinnan suunnittelutyötä, ja kalamassan kasvun seurantaa.
Kasvuluotain-sovellus helpottaa kalankasvattajien ruokinnan suunnittelutyötä, ja kalamassan kasvun seurantaa. (Kuva Raisioaqua)

Päivittäinen rehuannos lasketaan lämpötilan ja kalan koon mukaan, kasvattaja näkee annoskoon suoraan mobiililaitteeltaan. Apin kautta käyttäjä saa kirjattua mahdolliset havainnot ja huomiot liittyen altaisiin tai kaloihin. Kaikki tieto on näin koko ajan kaikkien appia hyödyntävien työntekijöiden tiedossa.

– Rehuannoksen perusteella lasketaan kalojen lisäkasvu ja näin altaiden biomassa-arvio tarkentuu. Hienointa tässä on se, että kasvattajalla on taskussaan koko yrityksen kalasto, missä ikinä hän liikkuukaan, Kantola havainnollistaa.

Raisioaqua ja Leadin tarjosivat Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijoille mahdollisuuden hyödyntää ohjelmointitaitojaan käytännössä. Leadinin ohjaamasta projektista on nyt syntynyt Kasvuluotaimen ensimmäinen versio.

Kehityksessä on nyt menossa kokeiluvaihe, jonka aikana haetaan apin käyttökokemuksia kasvattajilta. Sovellus on jo käytössä yhdeksällä kalankasvatuslaitoksella.

Kommentoi Facebookissa