Taide muuttaa maalle on kannanotto ilon puolesta – naivistien näyttelystä voi hakea hyvää mieltä

Rauhallista menoa kuvaa teoksessaan Kati Mikola.

Rauhallista menoa kuvaa teoksessaan Kati Mikola. (Kuva Naivistit Iittalassa)

Naivistit Iittalassa 31. -kesänäyttelyssä 800 uutta teosta odottaa näyttelyvieraita.

KESÄNÄYTTELY Kannanotot ovat usein vakavia, koskevat vakavia asioita ja aiheuttavat otsaryppyjä. Vakavat ja negatiiviset asiat ovat niitä, jotka usein myös ylittävät uutiskynnyksen. Tästä syystä Naivistit Iittalassa -säätiön 31. kesänäyttely ottaa vakavasti kantaa ilon puolesta.

– Sosiaalisessa mediassa ystäviltä tulee negatiivista elämänmyrrystä, vastakohta-asetelmallisuus aiheuttaa negatiivisuutta. Siksi haluan kohottaa ilon kannanotoksi, sillä pieniä ja suuria ilonaiheita on paljon. Tähän kannanottoon ei kuitenkaan tarvitse suhtautua vakavasti, sille voi hymyillä, sanoo näyttelyn kuraattori Hannu Castrén.

Näyttelyn teemana on Uskalla iloita, ja se sopii Castrénin mukaan erityisen hyvin näyttelyn ilmeeseen, jossa korostuu elämänmyönteisyys. Kesän alkamisen merkiksi taide muuttaa maalle, ja ihmiset voivat tulla hakemaan naivistien näyttelystä hyvää mieltä. Kun taide muuttaa maalle, näyttelyyn voidaan tulla vaikkapa suoraan uimarannalta. Ei tarvitse miettiä vaatteita, tai lähteä näyttelyyn siksi, että niin kuuluu tehdä.

– Naivistit Iittalassa -näyttely on olemassa siksi, että Aira ja Kalevi Heinänen saivat idean näyttelystä maaseudulla. He lähtivät etsimään sopivaa tilaa näyttelylle, ja osuivat Iittalaan. Kunnassa oli erinomaiset virkamiehet, kunnanjohtaja ja elinkeinoasiamies, jotka osasivat suhtautua näyttelyyn hyvällä tavalla. Ja siksi tämä näyttely on ja pysyy, Castrén sanoo.

Iittala Maapallo-julisteen taiteilija on Sergei Arhipov.
Iittala Maapallo-julisteen taiteilija on Sergei Arhipov. (Kuva Naivistit Iittalassa)

Naivismia ei ole keksinyt kukaan tai edes määritellyt taideyliopistossa. Castrén korostaa, että Iittalassa yleisö ja taide kommunikoivat. Näyttely on ja pysyy, koska yleisö haluaa tulla sinne vuosi vuoden jälkeen uudelleen.

– Näille töille ei ole tarvetta luoda kontekstia. Yleisö tulee kohtisuoraan näitä töitä kohti, ja moni käyttää hyväkseen lipun suoman mahdollisuuden tulla kesän aikana uudestaan.

Castrén pitää erityisen hyvänä sitä, että Naivismikeskuksen toiminnan kautta naivistitaiteilijoilla on mahdollisuus saada töitään esille muulloinkin kuin kesänäyttelyssä.

– Joka vuosi löytyy uusia naivistitaiteilijoita, joten mikään automaatio näyttelyyn pääseminen ei ole. Vaikka taiteilija jäisikin kesänäyttelystä pois, voi aina tarjoutua mukaan joulu- tai talvinäyttelyyn, tai tuoda töitään Naivismikeskuksen taidelainaamoon.

Tänä kesänä uusia taiteilijoita on neljä, mukana on myös useampi näyttelyyn paluun tekevä taiteilija. Uusia taiteilijoita ovat Kirsi Jalava Janakkalasta, Aura Kajas Helsingistä, runoilija Heli Laaksonen Raumalta ja Salla Lylynoja Valkeakoskelta.

– Näyttelyyn on tulossa lähes 800 syytä iloon, joista jokainen on tehty varta vasten tähän näyttelyyn, iloitsee Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Naivistit Iittalassa 31. kesänäyttely Uskalla iloita! avautuu yleisölle sunnuntaina 19.5. Näyttely on avoinna joka päivä klo 10–19, myös juhannuksena.

Lue myös: Maailman suurin Andy Warhol -julistenäyttely esillä kesällä – mukana 120 alkuperäisjulistetta

Kommentoi Facebookissa