Taksien hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuudentunne heikentyi – ”Huolet ovat olleet aiheellisia”

Taksisääntelyn uudistukset olivat osa liikennemarkkinoita koskevan lainsäädännön kokonaisuudistusta.

Taksisääntelyn uudistukset olivat osa liikennemarkkinoita koskevan lainsäädännön kokonaisuudistusta. (Kuva Anne Anttila)

Virastojen selvitykset taksisääntelyn vaikutuksista ovat valmistuneet.

TAKSIUUDISTUS Liikenne- ja viestintäministeriö on vastaanottanut Liikenne- ja viestintäviraston, Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Verohallinnon selvitykset uudistuneen taksisääntelyn vaikutuksista. Selvitykset ovat luettavissa valtioneuvoston hanketietokannassa.

Silloinen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin pyysi kesällä 2019 selvittämään taksisääntelyn toimivuutta ja tekemään ehdotuksia ongelmien korjaamiseksi. Hallitusohjelmassa korostetaan muun muassa taksiliikenteen turvallisuuteen, harmaan talouden torjuntaan, hinnoittelun läpinäkyvyyteen sekä palvelujen saatavuuteen ja alueelliseen saavutettavuuteen liittyviä näkökohtia.

– Huolet ovat olleet aiheellisia, myöntää tuore liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Liikenne- ja viestintävirasto on kyselytutkimusten pohjalta kertonut hintojen nousseen ja asiakkaiden turvallisuudentunteen heikentyneen. Verohallinto on arvioinut taksisääntelyn muutoksia harmaan talouden näkökulmasta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto nostaa esiin julkisesti tuettujen kuljetusten kilpailutusten haasteet.

– Säädöshanke epäkohtiin puuttumiseksi käynnistetään saman tien. Tavoitteena on, että lakimuutokset tulisivat voimaan vuoden 2021 alussa, ministeri Harakka linjaa.

Taksisääntelyn uudistukset olivat osa liikennemarkkinoita koskevan lainsäädännön kokonaisuudistusta. Uudistuksen myötä syntynyt liikennepalvelulaki tuli pääosin voimaan 1.7.2018. Ministeriö valmistelee virastojen selvitysten pohjalta arviomuistion, joka julkaistaan alkuvuoden aikana.

Lue myös: Viranomaisten taksiratsian tulos – luvattomia kuskeja, kahdesta autosta lähti rekisterikilvet

Kommentoi Facebookissa