Taksitolpalla voi jatkossa valita auton vapaasti – kuinka käy viikonloppuisin aamuyön pikkutunneilla?

Taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen palveluiden mukaan.

Taksimatkan hinta voi jatkossa vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen palveluiden mukaan. (Kuva Anne Anttila)

Taksimatkustajalle on myös kerrottava matkan hinta tai sen peruste ennen kuin matka alkaa.

TAKSILIIKENNE Taksin käyttö muuttuu heinäkuun alussa, kun liikennepalvelulaki astuu voimaan. Suurin muutos taksimatkustajan näkökulmasta on hinnoittelun vapautuminen. Trafi ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto painottavat, että jatkossa matkustajalle pitää kertoa selkeästi taksimatkan hinta jo ennen matkaa.

– Heinäkuusta alkaen taksimatkan enimmäishintoja ei enää säädellä, vaan yritys saa hinnoitella palvelunsa vapaasti. Yrittäjän tulee pitää huolta, että asiakas on aina tietoinen taksimatkan hinnasta matkasta sopiessaan, painottaa tieliikennejohtaja Marko Sillanpää Trafista.

Uudessa tilanteessa on Trafin mukaan tärkeää, että asiaa tarkastellaan myös harvemmin tai vieraalla paikkakunnalla taksia käyttävien asiakkaiden näkökulmasta.

– Olemmekin antaneet määräyksen taksimatkan kokonaishinnasta eli jos matkan hinta ylittää 100 euroa, niin kuljettajan pitää sopia selkeästi hinnasta etukäteen asiakkaan kanssa. Tarkoituksena on, että kalliimmat matkat eivät tule yllätyksenä asiakkaalle, jatkaa Sillanpää.

Taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen palveluiden mukaan. Liikennepalvelulain mukaan taksin tai taksin välityspalvelun tarjoajan on kerrottava matkustajalle selkeästi tieto matkan hinnasta tai hinnan määräytymisperuste ennen matkan vahvistamista tai sen alkamista.

Laki myös edellyttää, että hintatiedot ovat selkeästi nähtävillä esimerkiksi silloin, kun taksi otetaan tolpalta tai muulta taksiasemalta.

– Taksihinnaston olisi hyvä olla helposti luettavissa taksin ulkopuolelta esimerkiksi digitaaliselta näytöltä tai vaikkapa tarralta. Visuaalisesti ja sisällöllisesti yhteneväiset hinnastot helpottaisivat varmasti taksimatkailun sujuvuutta uudessa tilanteessa, sanoo kehityspäällikkö Pipsa Eklund.

Nykyään taksitolpilla tai muilla taksiasemilla on vallitsevana käytäntönä, että asiakkaan tulee valita ensimmäinen taksi, ellei taksin vaihtamiselle ole perusteltua syytä, kuten esimerkiksi auton koko. Jatkossa taksien erilaiset hinnoitteluperusteet vaikuttavat myös tähän käytäntöön ja asiakas saa vapaasti valita, minkä taksin haluaa ottaa.

– Heinäkuusta alkaen taksitolpalla voikin päättää vapaasti painottaako valinnassaan esimerkiksi hintaa, autoa tai palvelutarjontaa, kertoo Eklund.

Nähtäväksi jää, kuinka valinnanvapaus taksitolpalla toimii kaupungeissa esimerkiksi viikonloppuisin aamuyöllä, kun ravintolat ovat sulkeutuneet ja tolpalla kiemurtelee kotiin tai jatkoille haikaileva asiakasjono.

Kommentoi Facebookissa