TALOUS Valtionyhtiöiden johtajien palkkatiedot nousivat puheenaiheeksi kun paljastui, että jakajien palkkaa pudottamaan pyrkivän Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen ansaitsi viime vuonna kokonaispalkkana 610 924 euroa, lyhyen aikavälin bonuksena 82 607 euroa sekä 294 234 euron pitkän aikavälin kannustimena. Yhteensä summat olivat vuodessa lähes 990 000 euroa.
Heikki Malinen on valtionyhtiöiden palkkakuningas. Valtion määräysvallassa olevien yhtiöiden seuraavaksi kovimmat ansiot yli puolen miljoonan euron ansioilla keräävät Gasumin Johanna Lamminen 581 171 eurolla, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson, jonka kokonaispalkka bonuksineen oli 570 566 euroa, alkuvuodesta potkut saanut Patrian Olli Isotalo 535 173 eurolla sekä Solidiumin Antti Mäkinen, joka tienasi 510 573 euroa.
Yli 400 000 euroa vuodessa ansaitsivat Fingridin Jukka Ruusunen sekä Veikkauksen Olli Sarekoski, Fingridin Pauli Heikkilä tienasi 399 000 euroa, Alkon Leena Laitinen 350 984 euroa, Finavian Kimmo Mäki 315 140 ja Suomen Teollisuussijoituksen Jan Sasse 294 000 euroa. Yli 200 000 euroa vuodessa ansaitsevia valtionyhtiöiden toimitusjohtajia on vielä kymmenkunta.
Valtioneuvosto julkisti eilen myös omistajaohjauksen arviointiraportin. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero toteaa rakenteellisten uudistusten toimineen hyvin, ja raportti suosittelee valtion omistajaohjauksen osaamista kehitettävän edelleen.
– Useissa kaupallisissa yhtiöissä valtio on osakkeenomistaja muiden osakkeenomistajien joukossa. Valtio-omisteisten yhtiöiden on kyettävä kilpailemaan parhaista resursseista. Palkitsemisesta päättää kunkin yhtiön hallitus. Valtio haluaa omistajana kiinnittää huomiota palkitsemisen kohtuullisuuteen ja siihen, että kaikkia henkilöstöryhmiä palkitaan hyvästä suorituksesta, omistajaohjausministeri Sirpa Paatero sanoo.
Vertailun vuoksi todettakoon, että tasavallan presidentin vuotuisesta palkkiosta säädetään laissa. Sauli Niinistön aloitteesta palkkiota laskettiin vuonna 2013 aikaisemmalle tasolle eli 126 000 euroon, joka on noin kymppitonnin kuukaudessa. Presidentille kuuluu lisäksi asunto, jonka kunnossapito, lämmitys, valaistus ja sisustus sekä tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista. Presidentin puoliso ei saa mitään korvausta asemansa johdosta.
Tällä hetkellä pääministerin palkkio on puolestaan 12 173 euroa kuukaudessa, ja ministerin palkkio 10 147 euroa kuukaudessa veronalaista tuloa. Kansanedustajina toimiville ministereille maksetaan lisäksi kansanedustajan palkkiota ja kulukorvausta. Eduskunta pidättää ministeriksi valituilta kansanedustajilta puolet kansanedustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta.
Perjantaina yliasiamieheksi valitun Jyrki Kataisen kuukausipalkaksi Sitran hallintoneuvosto päätti 18 553 euroa, tulospalkkiojärjestelmästä ja lisäeläkejärjestelystä luovuttiin. Yli 200 000 euron vuosipalkasta huolimatta Kataisen tulot putoavat verrattuna Euroopan komission maksamiin korvauksiin.
Kataisen peruspalkka komissaarina on ollut 28 875 euroon, jonka lisäksi on maksettu 15 prosentin asumislisää eli yli 4300 euroa. Eikä tässä vielä kaikki, Katainen on oikeutettu kolmen vuoden ajan siirtymäkorvauksiin palkkojen erotuksesta, jos hän ansaitsee vähemmän kuin komissaarina.
Mutta mitä Sitra oikein tekee? Sitra oli 50 vuotta sitten eduskunnan lahja 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Tuolloin Sitran tehtäväksi annettiin huomisen menestyvä Suomi, tehtävä on määritelty Sitra-lakiin. Käytännössä Sitra ennakoi yhteiskunnan muutoksia, selvittää kehitysvaihtoehtoja, tekee kokeiluja, kehittää toimintamalleja ja tuo ihmiset ja organisaatiot yhteen, jotta uudistuminen onnistuu.
Sitra kutsuu itseään suomalaisten tulevaisuustaloksi, jonka tavoitteena on reilu ja kestävä tulevaisuus – hyvä elämä, jota eletään maapallon kantokyvyn rajoissa
”Viime vuosien tärkeitä aiheitamme ovat olleet esimerkiksi megatrendit, kiertotalous, hyvinvointidatan hyötykäyttö, genomistrategia, tiedolla johtaminen, kansallinen palveluväylä, julkishallinnon johtaminen ja vaikuttavuusinvestoiminen. Tällä hetkellä panostamme oheisten lisäksi esimerkiksi ihmislähtöiseen datatalouteen, ilmastoratkaisuihin sekä elinikäiseen oppimiseen.”
Peruspääomansa sitra sai Suomen Pankilta, euroiksi muutettuna valtio on rahoittanut Sitran työtä vuosien saatossa 81,4 miljoonalla eurolla.
Sitra on julkinen organisaatio ja eduskunnan alainen rahasto. mutta se ei kuulu valtioneuvoston tai sen ministeriöiden toimivallan piiriin. Sitran oikeudellinen asema rinnastuu itsenäisiin julkisoikeudellisiin laitoksiin. Sellaisia ovat muun muassa Eläketurvakeskus, Kansaneläkelaitos, Suomen Pankki sekä useat yliopistot.
- EDIT 11.00: Korjattu VR Groupin Rolf Janssonin kokonaispalkka
Lue myös: Jyrki Katainen valittiin Sitran yliasiamieheksi – hallintoneuvosto äänesti täpärästi 5–4
Kommentoi Facebookissa