Taloyhtiön avaimia saatu luvattomasti käsiin – poliisi selvittää putkilukkotapauksia

Muutamassa tapauksessa valvontakamerakuvat vahvistavat, että murtopuuhissa olleet henkilöt ovat tulleet taloon avaimella. (Kuvituskuva Fotolia)

Toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö energiayhtiöltä mahdollisesti anastettu avain tapauksiin.

PUTKILUKOT Lounais-Suomen poliisi jatkaa turkulaisiin putkilukkoihin liittyvien rikosepäilyjen selvittämistä. Kaikki alkoi energiayhtiön tekemästä rikosilmoituksesta, jonka mukaan sen hallusta on mahdollisesti anastettu putkilukon avain tai se on kopioitu mahdollista väärinkäyttöä varten.

Väärille teille joutuneen putkilukkoavaimen uutisointi ja julkinen keskustelu syyskuun alussa herättivät huolta monissa turkulaisissa. Taloyhtiöiden putkilukkoja avaamalla joku tai jotkut ovat tiettävästi saaneet käsiinsä taloyhtiöiden avaimia ja siten päässeet luvattomasti sisälle taloyhtiöiden tiloihin.

Poliisin mukaan toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö juuri energiayhtiöltä mahdollisesti anastettu avain tapauksiin. Tässä kohtaa ei voida vahvistaa sitäkään, onko energiayhtiön avainta välttämättä edes anastettu.

Poliisille on kevään ja kesän aikana ilmoitettu Turun seudulla kuudesta tapauksesta, joissa jonkun epäillään anastaneen sekä putkilukon takana olevan avaimen että koko putkilukon, ja ne ovat jääneet kateisiin. Näissä tapauksissa ei ole saatu vahvistusta siitä, että putkilukkoihin olisi päästy käsiksi juuri energiayhtiöstä anastetun avaimen avulla.

– Osassa näistä tapauksia rikoksesta epäilty on saatu selville ja asia etenee tutkinnassa. Kokonaisina varastettuja putkilukkoja on voitu käyttää hyväksi avainten valmistamisessa, kertoo ylikonstaapeli Juha Heino Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisille on ilmoitettu tähän mennessä myös viidestä sellaisesta Turun seudulla ilmenneestä tapauksesta, jossa jonkun tai joidenkin epäillään menneen taloyhtiöiden sisätiloihin juuri putkilukoista anastettujen avaimien avulla ja varastaneet asukkaiden omaisuutta taloyhtiön varastotiloista tai kellarikomeroista.

– Osassa näistä tapauksista on joko valvontakamerakuvan tai älyavaimen lokitietojen avulla saatu vahvistettua näyttö siitä, että rikokset olisi tehty putkilukoista anastettujen avainten avulla, Heino sanoo.

Putkilukkoavaimen uutisoinnin jälkeen poliisi on saanut myös ilmoituksia, joissa asianomistajat ovat epäilleet, että taloyhtiön tiloihin sisälle olisi päästy putkilukossa säilytettävällä avaimella. Tapauksissa ei kuitenkaan ole olemassa näyttöä siitä, mitä avainta tosiasiassa on käytetty.

– Kyse on siis hyvin monitahoisesta asiasta. On mahdollista, että energiayhtiön putkilukkoavainta on käytetty väärin ja putkilukkojen takana olevia avaimia on käytetty hyväksi erilaisissa murtopuuhissa. Toinen mahdollisuus on se, että anastettujen putkilukkojen avulla on valmistettu uusia avaimia, joilla on päästy muihin putkilukkoihin, Heino selvittää.

Muutamassa tapauksessa valvontakamerakuvat vahvistavat, että murtopuuhissa olleet henkilöt ovat tulleet taloon avaimella. Avaimen alkuperä ei kuitenkaan ole tiedossa – se on siis voinut olla esimerkiksi jostain löydetty tai asukkaalta tai entiseltä asukkaalta saatu tai näiden avaimesta kopioitu.

– Ristiriitaista tässä kaikessa on se, että taloyhtiöiden lukitusjärjestelmät ovat huipputeknologiaa, mutta kohteen avainta säilytetään hyvin alhaisen suojausturvan antavan lukon takana, Heino toteaa.

Lue myös: Varkaat vievät arvokkaammat polkupyörät jo varastoista – rekisteri vaikeuttaisi varastetun pyörän myyntiä

Kommentoi Facebookissa