Talvituulet puhalsivat uuden tuulisähkön tuotantoennätyksen – Suomeen valmistui syksyn aikana 56 uutta tuulivoimalaa

Noin 60 prosenttia vuoden tuulivoimatuotannosta tuotetaan talvikuukausina.

Noin 60 prosenttia vuoden tuulivoimatuotannosta tuotetaan talvikuukausina. (Kuva Kari Kallonen)

Tammikuu oli poikkeuksellisen tuulinen, ja Suomen tuulivoimakapasiteetti oli suurempi kuin aikaisemmin.

TUULIVOIMA Suomessa tuulee talvella enemmän kuin kesällä. Nyrkkisääntö on, että noin 60 prosenttia vuoden tuulivoimatuotannosta tuotetaan talvikuukausina. Lisäksi tänä vuonna tammikuu, samoin kuin alkanut helmikuu, ovat olleet erityisen tuulisia.

Tuulivoimalla tuotettiin tammikuussa 2020 tuulisähköä 891 000 000 kilowattituntia. Tuotannolla voitaisiin kattaa noin 50 000 sähkölämmitteisen omakotitalon koko vuoden sähkönkulutus.

– Tammikuu 2020 oli keskimääräistä tuulisempi. Tuulet olivat noin 25 prosenttia voimakkaampia kuin pitkän ajan keskiarvot 40 vuoden ajalta. Tämä tarkoittaa tekemiemme laskelmien perusteella 50 prosenttia enemmän tuulivoimalla tuotettua sähköä kuin keskimäärin tammikuussa, perustuen pitkän aikavälin tuulitietoihin, kertoo Irene Suomi Ilmatieteen laitokselta.

Suomeen valmistui syksyn 2019 aikana 56 uutta tuulivoimalaa, joten tammikuussa 2020 voimaloita oli enemmän tuotannossa kuin koskaan ennen. Uusi tuulivoimatuotantoennätys nähtiin 10.2.2020, jolloin tuulivoiman tuotantoteho oli enimmillään 1 983 MW ja hyötysuhdetta kuvaava kapasiteettikerroin kohosi 87 prosenttiin.

Samana päivänä tuulivoimalla katettiin vuorokausitasolla yli 20 prosenttia sähkönkulutuksesta. Koko tammikuun 2020 keskimääräinen tuulivoimaloiden kapasiteettikerroin oli 52 prosenttia.

Edellinen tuulivoimatuotannon ennätyskuukausi nähtiin helmikuussa 2019, jolloin tuulisähköä tuotettiin keskimäärin 947 MW teholla ja koko kuukauden keskimääräinen hyötysuhde oli 46 prosenttia.

– Koska kesällä tuulee vähemmän kuin talvella, pystytetään voimalat pääasiassa kesällä tai alkusyksystä, ja ne alkavat tyypillisesti tuottaa sähköä vasta vuoden loppupuolella. Viime vuonna rakennetut uudet voimalat vaikuttavat täysimääräisesti tuulivoimatuotantoon vasta tänä vuonna, sanoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Tammi-helmikuussa Suomessa on nähty myös ennätysalhaisia sähkön hintoja. Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan tuulivoima laskee sähkön hintaa työntämällä markkinalta pois kalliimpia tuotantomuotoja. Samoin toimii muun muassa vesivoima, jota on sateisena talvena 2019–2020 ollut hyvin saatavilla.

Tammi-helmikuussa 2020 sähkön hintaan ovat vaikuttaneet myös lauha talvi sekä teollisuuden lakot, jotka ovat laskeneet sähkön kulutusta. Tuulivoimalat voivat osallistua tarvittaessa myös sähköntuotannon säätöön alaspäin: voimaloiden lavat voidaan kääntää tuulesta pois, jolloin voimala tuottaa sähköä maksimitehoaan pienemmällä teholla.

Lue myös: Metsähallitus käynnistää tuulivoimapuiston kaavoituksen uudestaan – susille olisi voinut aiheutua haittaa

Kommentoi Facebookissa