Talven lomat lähestyvät – millainen riski on saada matkalla koronavirustartunta?

Kaikille ulkomaan matkoille on suositeltavaa tehdä matkustusilmoitus.

Kaikille ulkomaan matkoille on suositeltavaa tehdä matkustusilmoitus. (Kuva Fotolia)

Nopeasti muuttuva tilanne voi hankaloittaa matkasuunnitelmien tekemistä.

KORONAVIRUS Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja on uusimpien tietojen mukaan todettu kaikkiaan lähes 60 000, joista 99 prosenttia on ilmaantunut Manner-Kiinan epidemia-alueella. Muissa maissa tapauksia on todettu yli 500. Niistä suuri osa liittyy oleskeluun epidemia-alueella.

Etenkin Kiinassa tautitapausten määrän arvioidaan yhä kasvavan ja on olemassa riski, että epidemia leviää myös muihin maihin. Matkailijan kannattaa seurata THL:n verkkosivuilla päivitettävää tilannekuvaa sekä ulkoministeriön verkkosivuilta löytyviä matkustustiedotteita.

Maailman terveysjärjestö WHO ei tällä hetkellä suosita rajoituksia matkailuun tai kaupankäyntiin.

– Epidemia-alueen ulkopuolella yksittäisen lomamatkailijan riski saada koronavirustartunta on tällä hetkellä pieni. Voi olla vaikeaa hahmottaa omaa sairastumisriskiä lomamatkalla, kun samaan aikaan eri tahoilla pohditaan, leviääkö epidemia tulevaisuudessa muihin maihin, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Tartunnan riski on kuitenkin suurentunut Manner-Kiinassa ja erityisesti Hubein maakunnassa. Epidemian torjuntatoimet voivat myös vaikuttaa matkajärjestelyihin ja saatavilla oleviin palveluihin erityisesti Aasian maissa.

– Uuden koronaviruksen aiheuttama epidemia voi aiheuttaa monelle suomalaisille huolta ja epävarmuutta. Nopeasti muuttuva tilanne ja eri suunnilta tuleva informaatio voi myös hankaloittaa matkasuunnitelmien tekemistä. Suosittelen seuraamaan viranomaisten viestintää, sanoo Puumalainen.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Hubein maakuntaan ja tarpeetonta matkustamista Manner-Kiinaan. WHO:n mukaan Kiinan tapauksista suuri osa on keski-ikäisiä tai iäkkäitä ihmisiä, lapsilla todetut tapaukset ovat olleet harvinaisia. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.

Tähän mennessä tautiin on kuollut noin 1 350 ihmistä, joista suurin osa Hubein maakunnassa. Vain kaksi kuolemantapausta on toistaiseksi tapahtunut Manner-Kiinan ulkopuolella, kiinalaismies kuoli tautiin Filippiineillä ja toinen Hongkongissa.

Kaikille ulkomaan matkoille on suositeltavaa tehdä matkustusilmoitus. THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja WHO:n kanssa. THL tiedottaa ja antaa toimintaohjeita tilanteen muuttuessa.

Lue myös: Koronavirus peruutti Kiinan F1-kilpailun – myös Vietnamin GP voi olla vaakalaudalla

Kommentoi Facebookissa