Talvivaaran maineesta vastannut viestintäyhtiö sparrasi Katri Kulmunia valtion laskuun kymmenillä tuhansilla – ”Esiintyminen jännittää minua”

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni on saanut jopa 700 euron tuntihintaista viestintäkoulutusta valtion varoilla.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni on saanut jopa 700 euron tuntihintaista viestintäkoulutusta valtion varoilla. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Viestintätoimisto Tekir on laskuttanut palveluistaan valtiota lähes 50 000 euroa.

TALOUS Suomen Kuvalehti kertoo, että viestintätoimisto Tekir on laskuttanut kahta ministeriötä lähes 50 000 eurolla palveluistaan. Keskustan puheenjohtajaa, ministeri Katri Kulmunia on valmennettu sekä sparrattu esimerkiksi haastatteluihin puolessa vuodessa yhteensä 47 771 eurolla.

Nykyisin valtiovarainministerinä ja valtion rahakirstun vartijana toimiva Kulmuni oli valmennettavana muun muassa sinä päivänä, jolloin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne joutui eroamaan pääministerin tehtävästä. Valtiovarainministeriö maksoi tuolloin elinkeinoministerinä olleen Kulmunin valmennuslaskun, joka oli 6 324 euroa.

Tekirin pääomistaja on Harri Saukkomaa, joka on aiemmin työskennellyt toimittajana muun muassa Suomen Kuvalehdessä sekä julkaisu- ja sisältöjohtajana Yhtyneissä Kuvalehdissä, nykyisessä Otavamediassa. Saukkomaa on nähty myös muun muassa Talvivaaran Pekka Perän tukena tiedotustilaisuuksissa.

Kaivosyhtiön aiheuttama ympäristökatastrofi koetteli Markkinointi & Mainonnan mukaan myös yhtiötä konsultoivan viestintätoimiston Tekirin kykyjä ja osaamista. Tekir oli saanut Talvivaaran maineenhallinnan asiakkaaksi, kun ympäristövuodot alkoivat syödä yhtiön ulkoista kuvaa.

Juttuvinkki: Talvivaara on Suomen vihatuin yritys – tutkimuksen teetti oma viestintätoimisto!

Suomen Kuvalehti kertoo Tekirin valtiolle lähettämistä laskuista selviävän, että muiden konsulttien osalta sparrauksen arvonlisäveroton hinta on ollut 350 euroa tunnilta, mutta Saukkomaan oma konsultointi on maksanut 700 euroa tunnilta. Lehti sai kysymyksiinsä vain lyhyen sähköpostivastauksen ministerin avustajan välityksellä.

”Ministeri on paljon julkisuudessa ja jokaisessa esiintymisessä on onnistuttava. Esiintymisvarmuus vaatii harjoittelua sekä monimutkaistenkin hallinnonalan viestien tiivistämistä kansantajuisiksi. Siksi on tarpeellista saada esiintymisvalmennusta.”

Työ- ja elinkeinoministeriö sopivat Tekirin kanssa elokuun 2019 alussa viestintävalmennuksen järjestämisestä, Kulmuni valittiin syyskuussa keskustan puheenjohtajaksi. Valmennuksessa luvattiin harjoittaa ministeriä vastaamaan toimittajien kysymyksiin sekä ”tavoitteena on kehittää Katri Kulmunin valmiuksia television keskusteluissa kaksintaistelumaisessa keskustelussa ja puheen pitämisessä”.

Syksyn aikana Kulmunille ostettiin Tekiriltä noin kymmenen tunnin edestä lisätyönä laskutettua viestintäkonsultointia, joista kuusi tuntia konsultoi Saukkomaa. Kaikkia tarkkoja päivämääriä ei kerrota laskuerittelyissä, mutta esimerkiksi syyskuun 13. päivänä pidettiin 6 076 euron hintainen valmennus. Seuraavana aamuna Kulmuni vieraili Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa.

Suomen Kuvalehti kertoo, että valtiovarainministeriö ei tehnyt Tekirin kanssa etukäteen kirjallista sopimusta joulu- ja tammikuun konsultoinneista ja valmennuksista. Valtiovarainministeriön Thomas Sund sanoo lehdelle, että hänellä ei ole kattavaa tietoa siitä, kuinka usein ministerit hyödyntävät mediakoulutuksia. Yksittäisiä haastatteluja edeltäviä sparrauksia hankitaan kuitenkin ”erittäin harvoin”.

Harri Saukkomaan kriisiviestintä- ja maineenhallintayritys Tekirin asiakkaita ovat olleet Talvivaara ja Pekka Perä.
Harri Saukkomaan kriisiviestintä- ja maineenhallintayritys Tekirin asiakkaita ovat olleet Talvivaara ja Pekka Perä. (Kuva AOP)

Harri Saukkomaa ei halua kertoa tarkemmin yksittäisistä asiakkaistaan, mutta sanoo Tekirin asiakkaana olevan joskus puolueita, joskus ministeriöitä. Suomen Kuvalehti kysyi, milloin ministerin virkatehtävissä tarvitaan valmennusta, jossa opetellaan ”kaksintaistelumaisia” keskusteluja.

– En voi kommentoida sitä, koska se ei kuulu kommentoitaviini asioihin. En ole oikea ihminen vastaamaan tähän, Saukkomaa vastasi.

Saukkomaa ei sano myöskään itse keskustelleensa ministeriöiden kanssa siitä, oliko konsultoinnin sisältö sellaista, että se kuuluisi maksettavaksi valtion varoista.

Kymmenen uutiset kysyi Katri Kulmunilta itseltään, eikö hän näe ongelmaa siinä, että laskut on kuitannut valtio eikä esimerkiksi Kulmunin puolue keskusta. Ministeri ei vastannut asiaan suoraan.

– Esiintyminen jännittää minua. Minä olen julkisessa tehtävässä ja koitan sitä parhaani mukaan hoitaa. Mutta apua esiintymisvarmuuden koulimiseen olen tarvinnut, ja sitä olen saanut.

Lue myös: Koronavirus paljasti rakenteellisen korruption – tukea saanut lobbausfirma täynnä ministereiden entisiä avustajia

Kommentoi Facebookissa