Tänään piti olla Huuhkajien suuri päivä – kärsimysnäytelmälle ylimääräinen luku Kiinasta

Suomi selvitti tiensä jalkapallon 2020 EM-kisoihin, jotka pelataan 2021. (Kuva AOP)

Suomi selvitti tiensä jalkapallon 2020 EM-kisoihin, jotka pelataan 2021. (Kuva AOP)

Huuhkajien piti lauantaina 13. kesäkuuta pelata historiansa ensimmäinen EM-ottelu. Kööpenhaminassa vastassa olisi ollut Tanska.

JALKAPALLO Lauantai 13. kesäkuuta piti olla Suomen jalkapallohistorian suurin päivä toistaiseksi. Huuhkajien oli määrä tehdä arvokisadebyyttinsä Kööpenhaminassa pelattavassa ottelussa Tanskaa vastaan.

Marraskuussa Suomi voitti Helsingissä Liechtensteinin 3-0 ja varmisti historiansa ensimmäisen miesten jalkapallon arvokisapaikkansa. Alkoivat jääkiekon MM-kultahuuman veroiset juhlat.

– Tulee siisti kesä, hehkutti Englannin Valioliigassa läpimurtonsa tehnyt Teemu Pukki.

Seuraavat kolme kuukautta fanit odottivat kesähuumaa. Osa onnekkaista sai kisalipun Euroopan Jalkapalloliiton UEFA:n arvonnasta. Moni suunnitteli matkaa Kööpenhaminaan ja Pietariin, vaikka lippuarvonnassa ei tuuria ollut.

Sitten helmikuun lopulla futistaivaalle tuli synkkiä pilviä. Kiinassa puhjennut koronaviruspandemia oli levinnyt Eurooppaan.

Maaliskuun puolivälissä kaikki Euroopan jalkapallosarjat keskeytettiin Valko-Venäjää lukuun ottamatta. Koko Eurooppa oli poikkeustilassa.

Odotettu uutinen kuultiin maaliskuun lopulla. Jalkapallon EM-turnaus siirrettiin kesään 2021.

Juttuvinkki: HJK eteni Mestareiden liigaan – Antti Muurisen hurja futissaavutus

”Terveys edellä” on urheiluvuoden 2020 kliseisin lausunto. Urheilijat ovat toistelleet kilpaa, kuinka asiat tulee laittaa tärkeysjärjestykseen.

Oli todellista kohtalon ivaa, että kisoja jouduttiin siirtämään, kun Suomi lukuisten kärsimysnäytelmien jälkeen oli viimeinkin saavuttanut kisapaikan. Vaikka terveys onkin prioriteetti numero yksi, on moni futisfani silti harmissaan.

Vuonna 2021 tulee onneksi uusi tilaisuus, ellei koronapandemiassa sitten tule massiivista toista aaltoa. Jos niin kävisi, peruttaisiin EM-kisat kokonaan.

Jalkapallossa on palattu jo tositoimiin. Suomalaispelaajat ovat kunnostautuneet eurokentillä hienosti. Joel Pohjanpalo teki Hamburger SV:lle perjantaina Saksan 2. Bundesliigassa jo kuudennen maalinsa koronatauon jälkeen HSV:n voittaessa Dynamo Dresdenin 1-0.

Joni Kaukokin onnistui perjantaina maalinteossa. Hän teki Esbjergin neljännen maalin joukkueen voittaessa Tanskan liigassa Randersin 4-2.

Juhannuksena tositoimiin palaa Englannin Valioliiga. Teemu Pukin Norwich City yrittää vielä pelastaa sarjapaikkansa.

Heinäkuun 1. päivänä käynnistyy Veikkausliigan kausi. Hallitus päätti, että peleihin voikin päästää yli 500 katsojaa, jos katsomoissa on turvavälejä, eikä yhdessä katsomon osassa ole 500 henkilöä enempää väkeä.

Elämä jatkuu jalkapallossa. Kesäkuussa 2021 se kuuluisa ”via dolorosa” saattaa viimeinkin olla ohi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen jalkapallo otti oppia jääkiekosta – fanikulttuuriin muurattiin peruskivi

Kommentoi Facebookissa