Tästä syntyy nakkikastike berliiniläiseen tapaan – helppoa ja hyvää!

Tällaisista raaka-aineista se nakkiherkku lähtee tekeytymään.

Tällaisista raaka-aineista se nakkiherkku lähtee tekeytymään. (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokki juhlistaa palstaansa pistämällä tuleen nakkikastikkeen ohjeen.

RUOKA Suuri osa Berliinin-kävijöistä on syönyt currywurstia. Nyt Kotigokki soveltaa legendaarisen pikaruoan oppeja nakkikastikkeeseen stroganoffista otetuin lisävaikuttein – lupa on odottaa aika paljon.

Nakkikastike on muodin vastaisesti lähtökohtaisesti jonkin verran ”prosessoitua ruokaa”. Sitä voi päivittää hieman modernimpaan suuntaan vaivattomasti ja kustannuksia nostamatta, perunamuusin tai keitettyjen perunoiden oivalliseksi kumppaniksi.

Tarpeet

Kuvan nakkipaketissa on 260 grammaa makkaraa, normaalissa pikkupaketissa on 300–400 grammaa, määrä ei ratkaise, kunhan pysytään kohtuudessa. Kuvan Yönakit ovat kyllä mainiota raaka-ainetta, samoin kuin Mutti-tomaattimurska verrattuna ”tavalliseen” murskaan.

Käyttämällä hyviä makkaroita ja hyvää tomaattimurskaa, saat oivallisen tuloksen. Muuten voi käsi mennä ketsuppipullolle. Ja sama pätee kuvan maanmainioon sinappiin, jonka voi korvata Pirkka Konjakkisinapilla, joka on periaatteessa sama tuote.

Asiaan.

***

Nakkipaketti (n. 300 g)

Purkki tomaattimurskaa (Mutti, 400 g)

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

1 punainen chili

1 Myrttisen maustekurkku (se on paras normaalikaupasta saatava)

1–2 tl curryjauhetta

1–2 tl konjakkisinappia

pienen peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna

öljyä paistamiseen

Tekemään

Voi oikeastaan laittaa aivan ensiksi perunat kiehumaan. Sen jälkeen on aika käydä kastikkeen kimppuun.

Ohje on tavanomaista yksityiskohtaisempi, koska tätä ruokaa voi aloittelijakin kokeilla.

Siinä ne muhivat, sulassa sovussa.
Siinä ne muhivat, sulassa sovussa. (Kuva Timo Ernamo)

Putsaa ja pilko sipulit ja chili ja laita ”säilöön” pikkukulhoon (tai lautaselle).

Pilko nakit ja laita nekin ”säilöön”.

Kuori ja raasta inkivääri ja jätä leikkuulaudalle.

Pilko maustekurkku ja jätä sekin leikkuulaudalle.

Avaa tomaattimurska, ota mausteet esiin ja se teelusikka.

Ota ruokaöljy esiin.

***

Aseta kannellinen kasari liedelle (ilman kantta) ja liesi täysille.

Kaada tilkka öljyä kasarille ja laita pala sipulia ilmoittelemaan siitä, että paikat alkavat kuumeta.

Kun sipuli alkaa kiehua, lisää loput sipulit ja chili.

Kuullota pari minuuttia lastalla pyöritellen, älä ruskista.

Lisää nakit ja jatka pyörittelyä. Älä ruskista.

Lisää tomaattimurska, huuhdo purkin loput vesitilkalla mukaan.

Pyöritä, kunnes seos alkaa kiehua.

Lisää maustekurkku ja inkivääri.

Lisää curryjauhe ja lopuksi sinappi (toisin päin tulee kyllä hankaluuksia ellei vaihda tai pese lusikkaa).

Laita kansi kasarille.

Laita liesi haudutuslämmölle ja anna muhia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Tarkista lopuksi maku ja tee mahdolliset korjausliikkeet.

Valmistuva kastike näyttää kyllä aika hyvältä ja maistuu myös.
Valmistuva kastike näyttää kyllä aika hyvältä ja maistuu myös. (Kuva Timo Ernamo)

Huom! Jos kastike tuntuu kovin vahvalta, lisää vähän ruokosokeria joukkoon, maksimissaan vajaa ruokalusikallinen. Kikka toimii aina.

Ja eikun syömään!

Laskeskelin, että tämä oli 50:s Kotigokki-palstani Päivän Lehdessä. Mikäs sen parempi tapa juhlistaa tapahtunutta kuin pistää tuleen nakkikastikkeen ohje. Pala currywurstia, pala stroganoffia.

Ensin kerralla on luvassa jotain aivan muuta.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa