Tavoitteena koronavirusepidemian estäminen – pääkaupunkiseudulla lähes 150 ihmistä on asetettu kotikaranteeniin

Suomen sairaaloissa on hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.

Suomen sairaaloissa on yleisesti hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa. (Kuva Fotolia)

Suomessa on todettu nyt kuusi koronavirustartuntaa.

KORONAVIRUS Suomessa on todettu nyt kuusi koronavirustartuntaa, joista HUS:ssa on todettu yhteensä viisi. Viikonlopun aikana todetuista tartunnoista kaksi liittyy perjantaina todettuun tapaukseen ja yksi keskiviikkona todettuun tapaukseen.

Ensimmäinen Ivalossa todettu oli 32-vuotias naispuolinen kiinalaisturisti. Muista tartunnan saaneista kolme on työikäisiä naisia, yksi eläkeikäinen mies ja yksi kouluikäinen lapsi. Kaikki tartunnan saaneet voivat hyvin. Viikonlopun aikana todetut tartunnan saaneet ovat kaikki kotiutuneet näytteenoton jälkeen.

Keskiviikkona todetun tartunnan saaneen kaksi altistunutta on kotikaranteenissa. Perjantaina todetun tartunnan saaneen altistamat 15 henkilöä on tavoitettu ja asetettu kotikaranteeniin. Eläkeikäisellä miehellä ei ole altistuneita.

Viikonlopun aikana koronavirustartunta todettiin koululaisella. THL:n, HUSin ja Helsingin kaupungin asiantuntijat ovat tehneet päätöksen, että Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun 100 oppilasta luokilta 6A, 6B, 6C ja 4B, heidän opettajansa sekä kouluavustaja asetetaan kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi. Lisäksi kotikaranteeniin asetetaan HJK:n juniorijalkapallojoukkue -07 siniset, jonka harjoituksiin tartunnan saanut osallistui.

Koulun oppilaiden vanhemmat ovat saaneet tiedon Wilma-viestillä, jalkapallojoukkueen pelaajien perheisiin ollaan myös yhteydessä. Perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. He voivat elää ja liikkua normaalisti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin. Terveydenhuollon asiantuntijoiden tekemän riskiarvion mukaan altistuneiden lasten tartuntariski on vähäinen, koska koronavirusinfektioon sairastuneen lapsen oireet olivat lieviä. Koulun muiden oppilaiden ja henkilökunnan tai muiden jalkapallojoukkueiden ei katsota altistuneen.

Suomessa ei ole HUS:n mukaan tällä hetkellä epidemiaa. Kaikkien todettujen tapausten lähikontaktit ovat tiedossa ja tartuntaketjut hallinnassa. Viranomaisten toiminnan tavoitteena on estää tai ainakin hidastaa epidemiaa, koska nyt meneillään olevat muut hengitystieinfektiot rasittavat terveydenhuoltoa.

Helsingin kaupunki on perustanut kaupunkitasoisen koronavirustilannetta koordinoivan ryhmän ja nostanut valmiutta sosiaali- ja terveystoimialalla ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla. Helsinki on myös avaamassa maanantaina helsinkiläisille tarkoitetun koronaviruspuhelinneuvonnan.

Lue myös: Kaksi uutta koronavirustartuntaa todettu Suomessa – toinen on kouluikäinen lapsi

Kommentoi Facebookissa