AUTOT VW-konserni on ilmoittanut panostavansa voimakkaasti sähköautoihin muutama vuosi sitten paljastuneen päästöskandaalin jälkeen. Täyssähköisten Volkkarien tuleva mallisto tunnetaan I.D.-nimellä, ja sen ensimmäinen jäsen esitellään jo ensi vuonna. Lyhyesti ja ytimekkäästi I.D:ksi nimetty kompaktiauto korvaa saksalaisten valikoimassa nykyisen sähkö-Golfin, joka on tehty vielä samalle pohjalle polttomoottoriversioiden kanssa.
Uudet sähköautot luodaan sen sijaan pelkästään niitä varten kehitetylle MEB-perusrakenteelle, joka on takamoottoripohjainen ja venyy hyvin moneen käyttöön. Volkswagen on antanut jo esimakua tulevasta vaihtoehtojen kirjosta erilaisten konseptiautojen avulla. Yksi niistä on pari vuotta sitten esitelty I.D. Buzz, joka on klassisen hippibussin täyssähköinen uudelleentulkinta. Sähköbussi sai niin positiivisen vastaanoton, että se päätettiin ottaa tuotantoon muiden I.D.-mallien rinnalle.

Auton kehitystyössä kestää kuitenkin sen verran pitkään, että sitä voidaan odotella myyntiin vasta vuonna 2022. Nyt VW esitteli jälleen uuden sähkökonseptin, kun se toi Hannoverissa järjestettävän IAA-hyötyajoneuvonäyttelyn parrasvaloihin hippibussin pakettiversion, joka on nimetty I.D. Buzz Cargoksi. Auto on siis vanhan junakeulapakun moderni versio, mitä myös muotoilu heijastaa. Tutut piirteet ovat tallella, vaikka design on periaatteessa huippumodernia. Linjat ovat käytännössä identtiset bussiversion kanssa, mutta auto on pakutyyliin umpikylkinen ja takaylitystä on kasvatettu isomman tavaratilan turvaamiseksi.
Tutkielma on venytetyn peränsä myötä reilut viisi metriä pitkä ja melko tarkkaan kaksi metriä leveä ja korkea. Sen mitat ovat siis hyvin lähellä nykyistä Transporteria, joka liikkuu vielä perinteisten polttomoottorien turvin. I.D. Buzz Cargossa on mietitty tavaratilan mittojen lisäksi myös sen käytettävyyttä, ja niinpä autoon on kehitetty sähköinen hyllytysjärjestelmä. Sen repertuaariin lukeutuu mm. tavaroiden automaattinen toimittaminen, jolloin auton ovetkin avautuvat itsestään.

Lisäksi konseptissa on täysin itsenäiseen menoon kykenevä moodi, joka edustaa autonomisen ajamisen nelostasoa. Sähköiseksi toimintasäteeksi on puolestaan kerrottu 330–550 kilometriä uuden WLTP-syklin mukaan mitattuna. Toimintamatka riippuu kulloisenkin version akkukapasiteetista, ja sitä pystyy vielä kasvattamaan jopa 15 kilometrillä päivässä auton katolle sijoitetun aurinkokennomoduulin ansiosta.
Akkupakettien kapasiteetiksi on puolestaan kerrottu 48–111 kWh. Hannoverissa esitellyssä tutkielmassa on reilut 200 hevosvoimaa tuottava sähkömoottori, jonka voima välitetään pelkästään takapyörille. Konseptissa hyödynnetään 48 kWh:n akkua, ja huippunopeus on rajoitettu sähköisesti 160 km/h:n lukemaan. Lisäksi tarjolle saattaa tulla nelivetoinen versio bussin tavoin.
Vaikka pakettimalli esiteltiin reilusti bussikonseptia myöhemmin, paku voi tulla silti aiemmin tuotantoon. Auton myynti saattaa nimittäin alkaa jo vuonna 2021, jolloin jakeluautojen kuskitkin pääsevät halutessaan liikkumaan sähkön voimin.
- Lähde Carscoops
Lue myös: Nyt se on varmaa – Volkkarin hippibussi tekee paluun sähköautona
Kommentoi Facebookissa