Teemu Pukin ympärillä hurja hype – ”Tietysti tärkeää, ettei humaloidu tästä suosiosta”

Teemu Pukki on Valioliigan ensimmäinen suomalaismaalintekijä 11 vuoteen

Teemu Pukki oli ensimmäinen Valioliigan suomalaismaalintekijä 11 vuoteen. (Kuva AOP)

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva on saanut Teemu Pukin menestyksen tiimoilta lukuisia kansainvälisiä haastattelupyyntöjä.

JALKAPALLO Norwich Cityn Teemu Pukki on tällä hetkellä kuumin suomalainen urheilutähti. Pukki johtaa Valioliigan maalipörssiä tykitettyään kolmeen otteluun viisi maalia.

Pukkiin liittyvä kansainvälisen tason hype on sen mukaista. Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva on innoissaan.

– Onhan se huikeeta. Mun mielestäni on mageeta, että suomalaisesta jalkapallosta ja jalkapalloilijoista kirjoitetaan. Ilahduttavaa on lukea niitä ylistyksiä eri tahoilta, Kanerva hehkuttaa.

Pukki, 29, on jo kokenut pelaaja. Kanerva uskoo hänen pitävän jalat maassa.

– Tietysti tärkeää on, että Temellä säilyy fokus siinä olennaisessa, eikä liikaa humaloidu tästä suosiosta. Uskon hänen olevan niin maanläheinen kaveri, että pystyy keskittymään olennaiseen. Toivoisin, että olisi useampia suomalaisia pelaajia, joista kirjoitettaisiin samalla tavalla.

Kanervakin on saanut Pukin menestyksestä osansa. Hän on saanut useita kansainvälisiä haastattelupyyntöjä.

– Kyllä niitä pyyntöjä on tullut aika paljon, mutta kaikkiin ei ole ollut aikaa. Pitäisi keskittää ajankäyttöä oman joukkueen pelaajien seuraamiseen ja joukkueen valmistamiseen.

Pukki pelasi ennen Norwichia neljän kauden ajan tanskalaisessa Bröndbyssä. Kanervan mukaan Pukki kehittyi Tanskassa huippupelaajaksi.

– Kaikki näkee, että fyysisyyttä on tullut Teemulle lisää. Bröndbyn aikana näki ihan selvästi, että kestävyyttä tuli lisää. Puolustuspelaamista painotettiin Bröndbyssä hyökkääjän rooliin. Tekee uhrautuvasti kilometrejä säästämättä myös sitä puolustustyötä. Se vaatii sitäkin, että pelaaja on kunnossa, ja nyt hän on kunnossa.

Myös Suomen maajoukkueessa Pukki osallistuu tehokkaasti puolustustyöhön. Se on vaikuttanut Huuhkajien viime aikaisiin hyviin tuloksiin.

– Sitä hän on maajoukkueessakin osoittanut, että on valmis tekemään. Me vaaditaan kaikkien pelaajien osallistumista puolustuspelaamiseen. Puolustaminen lähtee aina kärkipelaajien toiminnasta. Hirveän oleellista on, että heidän kauttaan saadaan prässi toimimaan.

Lisää fyysisyyttä Kanerva toivoisi muillekin Suomen maajoukkuepelaajille.

– On kyllä. Se on ihan selvää. Jos katsotaan meidän vastustajia, niin jokainen pystyy katsomaan, että tiettyjä fyysisiä eroja on. Toinen juttu on, kuinka paljon siinä on sitten kehitettävää. En katso, että fysiikka on oleellisin juttu pärjäämiseen liittyen, vaan liittyy enemmän pelillisiin asioihin.

Pukki on ennen kaikkea kuitenkin maalintekijä. Siinä hän on kehittynyt, että osuu paikoistaan tehokkaammin, kuten tuloksistakin on pääteltävissä.

– Teme on saanut enemmän tehokkuutta maalintekoon. Ei tarvitse niin paljon maalipaikkoja viimeistelläkseen yhden maalin kuin neljä vuotta sitten. Se on tärkeä ominaisuus huippuhyökkääjälle, että pää pysyy kylmänä, kun se paikka tulee.

Toki Pukki ei ole ainoa kansainvälisen läpimurron tehnyt sukupolvensa suomalaispelaaja. Kanerva muistuttaa Lukas Hradeckyn torjuvan Bundesliigan huippuseuran Bayer Leverkusenin maalilla.

– Kyllähän suomalaisten onnistumisista nauttii. Yhtä lailla sitä tuulettaa, kun Hradecky ottaa huipputorjunnan. Pelaajille on tärkeää, että itseluottamus on kohdillaan ja tulee niitä onnistumisia. Se auttaa myös maajoukkuetta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kokaiinikohusta kuntoutunut Roman Eremenko kieltäytyi Huuhkajista – ”Se oli hänen päätöksensä”

Kommentoi Facebookissa