Tehdäänkö historiaa? – Neljä suomalaispelaajaa Stanley Cupin finaaleihin

Miro Heiskanen on NHL-seura Dallas Starsin luottopuolustaja.

Miro Heiskanen on NHL-seura Dallas Starsin luottopuolustaja. (Kuva AOP)

Dallas Stars on edennyt NHL:n Stanley Cupin finaaleihin. Joukkueessa pelaavat suomalaisista Esa Lindell, Miro Heiskanen, Roope Hintz ja Joel Kiviranta.

JÄÄKIEKKO Dallas Stars on edennyt NHL:n Stanley Cup -finaaleihin 20 vuoden tauon jälkeen. Dallas voitti viidennessä finaaliottelussa Vegas Golden Knightsin jatkoajalla 3-2 ja vei läntisen konferenssin finaalisarjan nimiinsä otteluvoitoin 4-1.

Dallas Starsin suomalaiset esiintyivät jälleen edukseen. Roope Hintz oli toisena syöttäjänä Dallasin jatkoaikamaalissa. Esa Lindell syötti Starsin 1-2 -kavennusmaalin ja Joel Kiviranta viimeisteli 2-2 -tasoitusmaalin.

Pari vuotta sitten Vaasan Sportissa suhteellisen tuntemattomana suuruutena pelannut vuoden 2019 maailmanmestari Kiviranta on noussut pudotuspelien sensaatioksi. Hän ratkaisi konferenssivälieräsarjan seitsemännen pelin Colorado Avalanchea vastaan.

– Totta kai tuntuu hyvältä, kun pääsin tekemään tasoitusmaalin viime minuuteilla. Saatiin sitten mahdollisuus tehdä voittomaalikin, Kiviranta lausahti lehdistötilaisuudessa.

– Meillä on kokeneita äijiä kopissa, ei anneta paniikin tulla, vaan luotetaan omaan peliin. Päävalmentaja Rick Bowness on kokenut ja osaa vedota tunnepuoleen. Hän saa jengistä kaiken irti, Kiviranta jatkoi.

Kiviranta on tehnyt Stanley Cupin pudotuspeleissä jo neljä maalia. Hän ei kuitenkaan jaksa innostua lisääntyneestä suosiostaan.

– En oikein ajattele sitä, vaan keskityn joukkueeseen. Kuplassa on nyt hyvä olla, ja on iso juttu päästä Stanley Cupin finaaleihin, tokaisi Kiviranta.

Juttuvinkki: Kohuvaltio Valko-Venäjä on jääkiekon alisuorittaja

Lindellin, Hintzin ja Kivirannan lisäksi Starsissa pelaa suomalaisista Miro Heiskanen. Vasta 21-vuotias Heiskanen on jo noussut NHL:n puolustajien eliittiin ja taistelee jopa pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnosta.

Dallas Stars kohtaa finaalisarjassa joko Tampa Bay Lightningin tai New York Islandersin. Tampa Baylla on tiistaina mahdollisuus finaalipaikkansa varmistamiseen.

Aiemmin Dallas on pelannut Stanley Cup -finaaleissa 1999 ja 2000. Mestaruuden Stars voitti 1999 lyötyään Buffalo Sabresin 1999, mutta hävisi finaalit 2000 New Jersey Devilsille.

Myös Dallasin edellisissä finaalisarjoissa nähtiin suomalaisväriä. Legendaarinen Jere Lehtinen oli tuolloin uransa huipulla ja pelasi Starsissa Mike Modanon tutkaparina merkittävässä roolissa.

Dallasin NHL-joukkue näki päivänvalon 1993. Organisaation edeltäjäjoukkue Minnesota North Stars hävisi Stanley Cup -finaaleissa New York Islandersille 1981 ja Pittsburgh Penguinsille 1991. NHL-jääkiekko palasi Minnesotaan 2000, mutta osavaltion nykyinen joukkue Minnesota Wild on eri organisaatio.

Mikäli Dallas Stars voittaisi Stanley Cupin, tehtäisiin samalla suomalaista jääkiekkohistoriaa. Koskaan aiemmin mestarijoukkueessa ei ole pelannut neljää suomalaista.

Reijo Ruotsalainen, Jari Kurri ja Esa Tikkanen voittivat Stanley Cupin samaan aikaan Edmonton Oilersissa 1987 ja 1990. Kimmo Timonen, Teuvo Teräväinen ja Antti Raanta voittivat mestaruuden Chicago Blackhawksissa 2015.

Teksti Otto Palojärvi ja Jussi Lehmola

Lue myös: Valko-Venäjä uhoaa jääkiekon MM-kisoista – ”Ei politisoida urheilua”

Kommentoi Facebookissa