Teknologiateollisuuteen syntyi päänavaus – työehtosopimusten piirissä noin 100 000 palkansaajaa

Kaikki kolme työehtosopimusta ovat kaksivuotisia, mutta toisen sopimusvuoden palkantarkistuksista sovitaan syksyllä 2022. (Kuvituskuva Fotolia)

Uudet työehtosopimukset syntyivät teollisuuteen, suunnittelu- ja konsulttialalle sekä tietotekniikan palvelualalle.

TYÖEHTOSOPIMUKSET Teknologiateollisuuden työnantajat ja Ylempien Toimihenkilöiden YTN hyväksyivät sunnuntaina uudet työehtosopimukset teollisuuteen, suunnittelu- ja konsulttialalle sekä tietotekniikan palvelualalle.

Sopimusten piirissä on noin 100 000 palkansaajaa. Tietotekniikan palvelualan sopimuksen hyväksyi myös Tietoala ry. Kaikki kolme työehtosopimusta ovat kaksivuotisia, mutta toisen sopimusvuoden palkantarkistuksista sovitaan syksyllä 2022.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki on tyytyväinen, että työehtosopimus saatiin yli kolmen kuukauden neuvottelurupeaman jälkeen.

– YTN osoitti ratkaisuhalukkuuteensa ja -kykyisyytensä vaikeassa työmarkkinatilanteessa. Ratkaisu ei kaikilta osin täytä tavoitteitamme, mutta tässä tilanteessa se on paras mahdollinen neuvottelutulos, jonka myös jäsenistö oli valmis hyväksymään, Hankamäki sanoo.

Sopimuksen ensisijaisena lähtökohtana on, että palkantarkistuksista sovitaan paikallisesti yritysten tilanteet huomioon ottaen. Paikallisissa neuvotteluissa voidaan sopia palkantarkistusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutustavasta. Paikallinen palkkaratkaisu on ensisijainen vaihtoehto molempina sopimusvuosina.

Jos paikallista palkkaratkaisua ei synny, palkkoja tarkistetaan työehtosopimuksen niin sanotun perälaudan mukaisesti. Perälaudassa on kaksi eri vaihtoehtoa, joista valitaan toinen yhdessä luottamusmiehen kanssa.

Jos yhteistä näkemystä perälaudasta ei löydy, työnantaja korottaa palkkoja yrityksessä noudatettavan palkkapolitiikan mukaisesti 1,8 prosentin suuruisella potilla 1.3.2022 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta. Potista puolet eli 0,9 prosenttia suunnataan jokaiselle ja 0,9 prosenttia jaetaan työnantajan osoittamana eränä.

Viime vaiheessa neuvottelut koskivat palkkaratkaisua, sillä osapuolet olivat sopineet jo aiemmin sopimusten tekstimuutoksista. Eniten neuvoteltiin muutoksia tietotekniikan palvelualan sopimukseen.

Syntynyt sopimuskokonaisuus on huomattava valtakunnallinen päänavaus työmarkkinoilla.

– Ylempien toimihenkilöiden henkilöstöryhmä on teknologiateollisuudessa suuri, ja sen vuoksi YTN:n kanssa tehty päänavaus on merkittävä ja monessa mielessä myös historiallinen. Neuvottelukumppaneille kiitos siitä, että neuvottelut ovat olleet rakentavia ja sopimukset syntyivät neuvotellen ilman lakonuhkia, sanoo työnantajapuolelta neuvotteluja vetänyt johtaja Anne Somer.

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi korostaa niin ikään ratkaisun merkitystä ja toivoo, että neuvottelujen suma pääsisi nyt purkautumaan.

– Perälaudan taso palkkaratkaisussa nousi kuitenkin kilpailukyvyn kannalta korkeaksi – varsinkin, kun sopimuskauden taloudelliseen kehitykseen liittyy erittäin suuria epävarmuuksia. Tällä korotustasolla on pelättävissä, että suomalaisen työn kilpailukyky jälleen heikkenee, mikäli talouden kehitys on vähänkään odotettua heikompaa, Ruohoniemi sanoo.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ei jättänyt teknologiateollisuuteen lakkovaroituksia. Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet laajasta lakosta, joka uhkaa 14. tammikuuta. Lakonuhkien piirissä on noin 300 teollisuusyritystä, kaivosyhtiötä sekä suunnittelu- ja konsulttialan yritystä.

Lue myös: Lakot alkoivat suurella osalla UPM:n Suomen tehtaista – lämmöntuotantoa ja vedenkäsittelyä ei rajattu ulkopuolelle

Kommentoi Facebookissa