Tellervo Koivisto muisteli – Mauno Koiviston ja Urho Kekkosen välit olivat huonot

Päivi Istala haastatteli Tellervo Koivistoa. Mukana myös rouva Koiviston elämäkerran kirjoittanut Anne Mattsson.

Päivi Istala haastatteli Tellervo Koivistoa. Mukana myös rouva Koiviston elämäkerran kirjoittanut Anne Mattsson. (Kuva Päivän Lehti)

Rouva Koivisto esiintyi ennätyssuuren yleisön edessä Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä.

KIRJAT Vuoden mielenkiintoisimpia muistelmakirjoja on ollut valtiotieteiden lisensiaatti Anne Mattsonin kirjoittama elämäkerta Tellervo Koivistosta. Mattsson on helsinkiläinen historian- ja yhteiskuntaopin opettaja ja tietokirjailija, joka aikaisemmin on kirjoittanut elämäkerrat presidentin puoliso Sylvi Kekkosesta ja näyttelijä Seela Sellasta. Päivän Lehden artikkelin kirjasta löydät tästä.

Viikonvaihteessa Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä ennätysyleisö kuuli Tellervo Koiviston muistelevan elämäänsä Päivi Istalan haastattelemana. Rouva Koivisto kertoi muun muassa ajoista, jolloin Urho Kekkonen oli presidenttinä ja Mauno Koivisto vielä pääministeri.

Pääministeri Mauno Koiviston ja presidentti Urho Kekkosen välit olivat tunnetusti huonot. Ennen eroamistaan presidentin virasta Kekkonen yritti kaataa Koiviston hallituksen.

Koivisto esti hankkeen. Hän totesi, että hallituksen ei tarvitse nauttia presidentin vaan eduskunnan luottamusta. Tämä parlamentarismiin kuuluva pikkuseikka oli päässyt Kekkoselta unohtumaan.

Tellervo Koivisto veti tuvan täyteen Sastamalassa. Yleisöä oli noin 1500 henkeä.
Tellervo Koivisto veti tuvan täyteen Sastamalassa. Yleisöä oli noin 1500 henkeä. (Kuva Päivän Lehti)

Sastamalassa Tellervo Koivisto kertoi muun muassa siitä, miten Mauno Koivisto kuvaili tapaamisiaan presidentti Kekkosen kanssa.

– Hänestä tuntui, että tapaamisen jälkeen Kekkonen oli sen näköinen, että noita vaikeuksia ei olisi, jos ei tuota miestä (Koivistoa) olisi, Tellervo Koivisto sanoi.

Tellervo Koivisto kertoi myös ensimmäisestä tapaamisestaan Mauno Koiviston kanssa. Nuori fuksityttö Tellervo oli menossa ylioppilaskunnan tansseihin Turussa. Ovi oli kuitenkin kiinni, ja ovella seisoi pitkänhuiskea nuorimies. Pitkä mies kuitenkin poistui paikalta ja marssi Aurajoen sillalle.

– Hän palasi takaisin ja näki, että siellä se tyttöressu vielä seisoo. Hän kysyi, että “lähdettäiskö hakemaan tanssia jostakin muualta?”

– Siitä se alkoi, Tellervo Koivisto muisteli.

Se ei kuitenkaan ollut rakkautta ensi silmäyksellä, ainakaan Tellervon puolelta. Hänen mielestään miehen piirteet olivat kuin kirveellä veistetyt. Myöhemmin tuo seikka oli Koiviston valttikortti. Miehekkäät piirteet kasvattivat suosiota naisväen keskuudessa.

1960-luvun legendaarisessa Jatkoaika-ohjelmassa Lenita Airisto kysyi Mauno Koivistolta, onko hän tietoinen suosiostaan naisten keskuudessa.

– Olen siitä kiusallisen tietoinen, Koivisto vastasi.

  • Mauno Koiviston sotatiestä voit lukea tästä Päivän Lehden artikkelista.
Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg saatteli Tellervo Koiviston esiintymislavalle Vanhan kirjallisuuden päivillä.
Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg saatteli Tellervo Koiviston esiintymislavalle Vanhan kirjallisuuden päivillä. (Kuva Päivän Lehti)

Kommentoi Facebookissa