Teosto-palkinnon voittajia on kaksi – Astrid Swan ja Joona Toivanen Trio palkittiin

Astrid Joutseno alias Astrid Swan oli toinen Teosto-palkituista.

Astrid Joutseno alias Astrid Swan oli toinen Teosto-palkituista. (Kuva AJ Savolainen)

Nyt 15. kerran jaettu palkinto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja.

TEOSTO-PALKINTO Vuoden 2018 Teosto-palkinnon saivat Astrid Joutseno sävellyksistä, sanoituksista ja sovituksista Astrid Swanin levyllä From the Bed and Beyond sekä Joona Toivanen, Tapani Toivanen ja Olavi Louhivuori sävellyksistä ja sovituksista Joona Toivanen Trion levyllä XX.

Nyt 15. kerran jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Kun voittajia on kaksi, kummankin voittajan palkintosumma on 20 000 euroa.

Palkinnon saajat valitsi kolmihenkinen tuomaristo esiraadin asettamien viiden ehdokkaan joukosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ja jäseninä Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla Amen 1 ja 2 -levyjen teoksista palkittu Mikko Joensuu.

– Esiraati oli valinnut monipuolisen ja keskenään hyvin erilaisista teoksista koostuvan ehdokaslistan, mikä antoi meidän työhömme haastetta. Intensiivisten kuuntelukierrosten ja hyvien yhteisten keskustelujen jälkeen ratkaisumme oli kuitenkin selkeä, totesi raadin puheenjohtaja Kumpula-Natri.

Joona Toivanen, Tapani Toivanen ja Olavi Louhivuori palkittiin sävellyksistä ja sovituksista Joona Toivanen Trion levyllä XX.
Joona Toivanen, Tapani Toivanen ja Olavi Louhivuori palkittiin sävellyksistä ja sovituksista Joona Toivanen Trion levyllä XX. (Kuva AJ Savolainen)

Tuomaristo luonnehti palkitsemiaan teoksia seuraavasti:

From the Bed and Beyond

”Monipuoliset ilmaisukeinot avaavat uusia tasoja kappaleisiin, jotka liikkuvat sujuvasti eri pop-genrejen välillä. Koskettava, rehellinen ja elämänmakuinen kokonaisuus, johon on ammennettu tunteiden koko kirjo.”

XX

”Pienillä liikkeillä etenevä sävelteos on sulavaa lyyristä ilottelua. Hallitun minimalistisesta kudoksesta muodostuu kypsä ja yhteen soiva kokonaisuus.”

Musiikintekijöiden ja -kustantajien rahoittama palkintosumma on enintään 40 000 euroa ja se jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle.  Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa.

Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Lue myös: Mikko Joensuu lunasti Teosto-palkinnon sielukkaalla musiikillaan

  • Video Astrid Swan: A Long Time Running

Kommentoi Facebookissa