Terveydenhuollon työntekijöiden riski saada koronavirustartunta pieneni – ”Sairaalahoidossa oli vähän potilaita”

Viranomaisten tehtävänä on tarjota työntekijöille riittävät suojavarusteet tarpeettomien riskien vähentämiseksi.

Viranomaisten tehtävänä on tarjota työntekijöille riittävät suojavarusteet tarpeettomien riskien vähentämiseksi. (Kuva Fotolia)

Työpaikalla altistuminen ei tarkoita sitä, että tartunta olisi saatu potilaasta.

KORONAVIRUS Suomessa todettiin kesän aikana 9.6.–31.8.2020 yhteensä 1 027 koronavirustartuntaa. Tartunnoista 883 todettiin työikäisillä ja niistä 47 terveydenhuollon työntekijöillä. Näin ollen terveydenhuollon työntekijöiden osuus kaikista kesän aikana työikäisillä todetuista koronavirustapauksista oli noin 5,3 prosenttia.

Keväällä tartunnoista 5 599 todettiin työikäisillä ja niistä 949 terveydenhuollon työntekijöillä. Terveydenhuollon työntekijöiden osuus kaikista työikäisillä todetuista koronavirustapauksista oli keväällä siis noin 17 prosenttia.

– Terveydenhuollon työntekijöiden riski saada koronatartunta on ollut kesän aikana pienempi kuin keväällä. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on ollut kesällä vähäinen, joten tartunnan saamisen mahdollisuus sairaalassa on luonnollisesti ollut pieni, toteaa THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Kesän 2020 aikana koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 20:lla oli tiedossa lähikontakti positiiviseen koronavirustapaukseen. Heistä seitsemällä lähikontakti oli tapahtunut töissä ja 13:lla muualla, esimerkiksi lähipiirissä tai matkailuun liittyen. Tartunnanlähde ei ollut tiedossa 27 työntekijällä.

Juttuvinkki: Analyysin hätkähdyttävä arvio – yli 7000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan maailmalla

Keväällä 2020 koronavirustartunnan saaneista 652:llä oli tiedossa lähikontakti positiiviseen koronavirustapaukseen. Heistä 367:llä, eli 56 prosentilla, lähikontakti oli tapahtunut töissä ja 285 muualla. Yhteensä 297 terveydenhuollon työntekijän tartunnan lähde ei ollut tiedossa.

Työpaikalla altistuminen ei tarkoita sitä, että tartunta olisi saatu potilaasta, sillä potilaiden hoidossa on todennäköisesti käytetty asianmukaisia suojaimia. Altistumiseen voi liittyä esimerkiksi lähikontakti sairastuneeseen työkaveriin.

Koronatapausten ilmaantuvuus on viime viikkoina noussut eri puolilla Suomea. Myös sairaalahoidon tarve voi alkaa nousta. Terveydenhuollon henkilöstön suojaamiseen tartunnalta tuleekin kiinnittää erityistä huomiota.

Kesän loppuun mennessä kaikista terveydenhuollon työntekijöistä naisten osuus tartunnan saaneista oli 81 prosenttia ja miesten 19 prosenttia. Valtaosa terveydenhuollon työntekijöistä on naisia. Viime vuonna terveydenhuollon työntekijöistä naisia oli 82 prosenttia ja miehiä 18 prosenttia.

Koronavirustartunnan saaneiden terveydenhuollon työntekijöiden mediaani-ikä oli 35 vuotta.

Lue myös: Ilmoitukset 149 uudesta koronavirustapauksesta – ”Emme tiedä, mikä jääkiekossa altistaa tartunnoille”

Kommentoi Facebookissa