MARJAT Ulkoministeriö on päättänyt keskeyttää luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa. Keskeytys koskee kaikkia hakijoita Suomen Bangkokin suurlähetystön toimipiiriin kuuluvissa maissa: Thaimaassa, Kambodzhassa ja Myanmarissa.
Päätös merkitsee, ettei näistä maista tuleville luonnonmarjanpoimijoille myönnetä Schengen-viisumeja kesän 2024 satokaudeksi.
Arviossa on otettu huomioon vuoden 2023 satokauteen liittyvät, vakavat rikosepäilyt. Viisumin myöntäminen luonnonmarjanpoimintaan on perustunut oletukseen, että poimijat tulevat maahan turismiin verrattavassa tarkoituksessa, keräävät metsämarjoja jokaisen oikeudella ja voivat vapaasti myydä keräämänsä luonnontuotteet valitsemalleen taholle.
On kuitenkin ilmeistä, ettei alalla vallitseva käytäntö vastaa tätä oletusta. Ulkoministeriön tietoon on tullut esimerkiksi, että luonnonmarjankerääjien kanssa on yleisesti tehty työsopimuksia. Törkeää ihmiskauppaa koskevat syytteet ja epäilyt käsittävät yhteensä satoja uhreja. Hallituksen tavoitteena on löytää luonnonmarjanpoimijoiden maahantuloon kokonaisvaltaisesti toimiva pitkän aikavälin ratkaisu satokaudesta 2025 eteenpäin.
Ulkoministeriön ilmoitus keskeyttää luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanotto Thaimaassa oli shokki suomalaisille alan yrityksille, sanoo toimialajärjestö Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.
– Olemme toivoneet dialogia viranomaisten kanssa koko talven. Viimeisimmät keskustelut kävimme siinä sävyssä, että satokaudelle 2024 ei viisumikäytäntöihin tehdä muutoksia ja että uudenlaista, pitkän aikavälin mallia valmistellaan otettavaksi käyttöön satokaudesta 2025 lähtien, Partanen sanoo.
Thaimaalaiset poimijat ovat vastanneet 80–90 prosentista Suomessa kaupallisesti poimitusta luonnonmarjasadosta. Luonnonmarjojen saatavuus vaikuttaa marjanpoimintayritysten lisäksi marjatuotteiden jalostajiin sekä kauppaan.
– En jaksa uskoa, etteikö toimivaa ratkaisua olisi mahdollista löytää jo ensi kesäksi, mutta tämä edellyttää avointa keskustelua viranomaisten ja luonnonmarja-alan yritysten kanssa.
Lue myös: Metsämarjasato on vuodessa yli 500 miljoonaa kiloa – vain pieni osa saadaan talteen
Kommentoi Facebookissa