Therese Johaug lopetti uransa – huulirasva jää varjostamaan menestyksiä

Therese Johaug on hiihtohistorian merkittävimpiä nimiä. (Kuva AOP)

Therese Johaug voitti urallaan neljä olympiakultaa ja 14 MM-kultaa. Hänet tullaan muistamaan menestystensä lisäksi dopingkärystään.

HIIHTO Maastohiihdon legenda Therese Johaug vahvisti perjantaina lopettavansa uransa tähän kauteen. Lauantaina Oslon Holmenkollenilla koettiinkin tunteikkaita hetkiä, kun Johaug hiihti viimeistä kertaa kotiyleisönsä edessä.

Johaug ottikin ylivoimaisen voiton 30 kilometrin kilpailussa. Hän päihitti toiseksi sijoittuneen Krista Pärmäkosken 19,4 sekunnilla, vaikka hidasti lopussa selvästi vauhtiaan.

Kansa oli Holmenkollenilla hurmoksessa. Selväksi tuli, miten paljon Johaugia Norjassa rakastetaan.

Johaug voitti urallaan ensimmäiset henkilökohtaiset olympiakultansa helmikuussa Taizichengin hiihtokeskuksessa, jossa Pekingin olympialaisten hiihtokilpailut järjestettiin. Johaug voitti kultaa 10, 15 ja 30 kilometrillä. Aiemmin hän oli voittanut olympiakultaa viestissä Vancouverissa 2010.

MM-kisoissa Johaug voitti peräti 14 kultaa. Marit Björgenin lopetettua uransa oli Johaug maastohiihdossa naisten selkeä ykköstähti.

Johaugilla riittää meriittejä. Mutta hän ei jää historiaan pelkästään arvokisavoittajana. Uran ylle jää synkkä pilvi ikuisiksi ajoiksi.

Vuonna 2016 Johaugin maailma musteni hänen annettuaan positiivisen dopingnäytteen. Johaug kärähti klostebol-nimisen anabolisen steroidin käytöstä.

Johaug tietenkin kiisti käyttäneensä kiellettyjä aineita. Hän väitti, että kiellettyä ainetta olisi tullut hänen elimistöönsä huulirasvasta.

Johaug muistetaankin Norjan ulkopuolella pilkkanimellä huulirasva-Johaug. Mutta Norjassa hänen syyttömyyteensä uskotaan vakaasti.

Sitä ei voi kiistää, etteikö Johaug jää historiaan myös yhtenä kaikkien aikojen menestyneimmistä hiihtäjistä. Huulirasvasta huolimatta meriitit ovat niin kovia.

Tutkivan journalismin tehtäväksi jää selvittää, kuinka yleistä dopingin käyttö on Johaugin huippuvuosina ollut. Hyöty verrattuna kiinnijäämisen riskiin on joka tapauksessa ollut pienempi kuin 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina, jolloin oli pakko käyttää epo-hormonia pystyäkseen menestymään.

Norja vannoo yhä puhtaan urheilun historiansa nimeen. Epäilyjä asiasta riittää, mutta ainoana todisteena on Johaugin huulirasvakäry.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ukrainan sota mustasi Venäjän urheilulegendojen maineen lopullisesti

Kommentoi Facebookissa