Tiedätkö oman pituutesi? – Myös aikuisena pituus voi muuttua

Aikuisten olisi hyvä seurata pituuttaan säännöllisesti. (Kuvituskuva Fotolia)

Osteoporoosia voidaan hoitaa, mutta se on tärkeää pysäyttää ajoissa.

PITUUS Miehet muistavat armeija-ajan pituutensa – olkoon siitä vuosikymmeniä. Naiset puolestaan muistelevat kouluaikaista pituuttaan. Mutta myös aikuisena pituus voi muuttua. Niinpä aikuisten olisi hyvä seurata pituuttaan säännöllisesti.

Itse kunkin pituutta seurattiin kasvuvaiheessa ja ovenkarmiin merkittiin lyijykynäviivalla pituuden mittaustulos päivämäärän kera. Kun pituutta ei enää tullut, säännölliset mittaukset lopetettiin.

Kun pituuskasvu on aikoinaan pysähtynyt, miksi turhaa mitata pituutta? Tosiasiassa kaikkien aikuisten olisi hyvä seurata pituuttaan. Ikääntyessä ihminen saattaa lyhentyä jonkun verran. Kyseessä saattaa olla esimerkiksi selän nikamien kuluma tai keskivartalon heikentynyt lihaskunto. Mutta mikäli pituus on lyhentynyt 4 cm tai enemmän, saattaa kyseessä olla osteoporoosin aiheuttama nikamamurtuma.

– Osteoporoosi on salakavalasti etenevä luuston sairaus. Sen oireina voivat olla arjen tilanteessa tulevat murtumat, ryhdin kumartuminen tai pituuden lyhentyminen sekä äkillinen selkäkipu. Erityisesti nikamamurtumat sekä lonkkamurtuma voivat vammauttaa ja vaikeuttaa itsenäistä elämää, kertoo Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa osteoporoosi havaitaan, sen paremmin hoito voi onnistua. Koska luusto on elävää kudosta, sen kuntoon voi vaikuttaa.

Jos pituutesi on lyhentynyt neljä senttimetriä tai enemmän, ota yhteyttä terveydenhuoltoon ja pyydä mahdollisuutta päästä luuntiheysmittaukseen. Ensimmäinen murtuma lisää uuden murtuman riskiä. Käytännössä seuraava ja yleensä aiempaa vakavampi murtuma on odotettavissa todennäköisesti jo vuoden sisällä, mikäli murtuma on tullut osteoporoosin seurauksena.

Osteoporoosin hoidon lähtökohtana on elintapojen tarkistaminen – riittävä kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saanti, liikunta ja kaatumisen ehkäisy – sekä mahdollisen osteoporoosin aiheuttaneen sairauden mahdollisimman hyvä hoito. Lisätietoa osteoporoosin omahoitoon löytyy täältä.

– Mikäli nämä eivät riitä, voi tarvita erityistä luulääkehoitoa, kertoo Ansa Holm.

Osteoporoosi on huonosti tunnettu ja hoidettu kansansairaus. Osteoporoosia sairastaa 336 000 suomalaista ja se aiheuttaa jopa 45 000 murtumaa vuosittain. Suomessa harvempi kuin joka viides sairastava on osteoporoosin hoidon piirissä. Mikäli pituus on lyhentynyt, on hyvä toimia itse aktiivisesti ja kysyä hoitavalta lääkäriltä, voisiko kyseessä olla osteoporoosi sekä pyytää luuntiheyden mittausta ja tarvittaessa hoitoa osteoporoosiin.

Lue myös: Ympäristö vaikuttaa pituuteen – mutta se ei siirry perintönä

Kommentoi Facebookissa